Sök ikon

Tung sågning av tech-Stockholm: ”Går inte att hitta medarbetare”

Artikel bild
Hans Otterling ser mörka moln på himmelen. Foto: Pressbild.

Stockholm håller inte måttet. Det finns inte tillräckligt med talang, hävdar Northzone-partnern Hans Otterling.
"Det är ett mörkt moln på himmelen", säger han till Breakit.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

När du läser detta samlas gräddan av startup-Sverige på Sthlm tech fest. Spotifys grundare Daniel Ek, Klarnas dito Sebastian Siemiatkowski, och Skype-grundaren Niklas Zennström. Det är några av stjärnentreprenörerna på scen.

De är alla tre levande exempel på svenskar som grundat bolag värderade till många miljarder kronor. Spotify och Klarna har styr fortfarande sina verksamheter från de stora kontoren i Stockholm.

Men samtidigt som vissa pekar på att lilla Sverige har lyckats producera ett iögonfallande stort antal enhörningar (bolag värderade till över en miljard dollar) finns alarmister.

En av dem finns på Northzone. Det är ett av de allra tyngsta svenska riskkapitalbolagen, som var bland de första externa investerarna i Spotify. 

Northzone ska om bara någon timme presentera Northzones en glad nyhet inför åhörarna på Sthlm tech fest: En rekordstor fond som ska investera i nästa Spotify, Klarna eller Skype. 

Men Northzone-partnern Hans Otterling har också något annat på hjärtat. Frustationen över att Sverige och Stockholm inte kan försörja snabbväxande succébolag och nya startups med rätt kompetens växer hos honom.

”Vi har både duktiga entreprenörer och en god tillgång till kapital. Men det är väldigt svårt att hitta nya medarbetare till företagen”, säger han.

Likt många före honom pekar Hans Otterling på bristen på programmerare och utvecklare.

”Men det handlar även om marknadsförare och flera andra typer av medarbetare, allt som behövs när du ska bygga ett bolag”, säger han. 

Konsekvensen kan bli att Sverige missar arbetstillfällen, skatteintäkter och tillväxt.

”Stora bolag som Klarna och Spotify behöver inte en programmerare, de behöver kanske 100-200 varje år. Så detta påverkar inte bara små startups utan hela ekosystemet”. 

I sitt jobb sitter Hans Otterling vanligen på kontoret mitt i Soho, London. Han ser något där som saknas i Stockholm. 

”London har sin egen magnetism, det bor 8,5 miljoner människor där. Berlin är på väg upp och lockar hela tiden till sig ny talang. Men i Sverige och Stockholm håller vi efter tio år fortfarande på att diskutera personaloptioner, säger han och fortsätter:

”Det tycker jag är tragiskt, att inte politikerna kan komma överens om att göra Sverige till en attraktiv nation för kunskap”.

Likt Spotify-grundarna tycker Hans Otterling inte helt oväntat att det bör vara mycket enklare – och billigare – att betala medarbetare med personaloptioner.

”Det är ett mörkt moln på himmelen för oss, som är en liten ekonomi att vi inte kan locka till oss mer talang. Jag ser det också som en fördelningspolitisk fråga, att man ska kunna dela med sig av företagets framgång”.

Hans Otterlings önskelista till Mikael Damberg

Breakit frågade Northzone-partnern Hans Otterling vilka åtgärder han skulle genomföra om han blev näringsminister i morgon. Här är hans önskelista till näringsminister Mikael Damberg.

1. Fixa optionsbeskattningen – NU!

2. Styra upp 3:12 reglerna. "Varför har Sverige en speciell skatt för entreprenörer som startar bolag?".

3. Förmå utbildningsväsendet att satsa på den digitala utbildningen. ”Väck intresset för tech, it och programmering tidigt i skolan".

Läs mer