Sök ikon

Lånbyte sätter press på bankerna - lanserar helt automatiskt bolån

Artikel bild
Alexander Widegren är grundare till Lånbyte. Foto: Lånbyte.

Varför behöver man springa runt på fysiska möten till banker för att få bolån? Det frågade sig Lånbytes grundare Alexander Widegren. Nu har hans bolag byggt en helt digital lösning.

Olle Aronsson

Olle Aronsson

olle@breakit.se

Medgrundare

“Vi är först i Sverige med det här”, säger Lånbyte-grundaren Alexander Widegren, som i samband med Sthlm Tech Fest, lanserar den nya tjänsten nu på måndagsförmiddagen.

Den svenska bolånemarknad som hans bolag verkar på är värd cirka 2820 miljarder kronor, räknat i total utlåning. Det är en trögrörlig marknad, eftersom konsumenterna bara byter byter bolånebank i snitt vart tionde år.

“Jag har räknat på hur mycket tid och resurser bankerna lägger på handläggning av nya lån och flyttar. Deras 15.000 handläggare hanterar 227.000 lån per år. Det blir 15 lån per anställd, vilket säger något om hur trög processen är. Föreställ dig att folk skulle börja byta bank dubbelt så ofta, för att få bättre villkor. Det skulle krävas tiotusentals nya handläggare i enorma callcenter”, säger Alexander Widegren.

Nu har alltså Lånbyte tagit fram en automatisk lösning för processen. Den fungerar såhär:

  • Användaren går in på Lånbytes sajt och fyller i kontaktinfo, personnnummer, inkomst och medsökande.
     
  • Hen signerar med bank-id och ger därmed Lånbyte rätt att hämta information om användarens bolån.
     
  • Lånbyte återkommer då med ett skarpt förslag på (förhoppningsvis) lägre ränta.
     
  • Om kunden tackar ja görs direkt en kreditupplysning.
     
  • Sedan skickas användaren vidare till en digital signering, som sker med det svenska startupbolaget Scrives teknik.


“Vi märker att vi gör det här extremt mycket snabbare än bankerna. Vanligtvis måste ju den som vill få ner sin ränta gå runt på fysiska möten med kanske fyra olika banker. Det är inte helt lätt att få ihop med det så kallade livspusslet”, säger Alexander Widegren.

Lånbyte är dock långtifrån det enda svenska internetbolaget som har riktat in sig på att flytta bolån. Bland konkurrenterna finns bland annat Schibsted-ägda Mitt Bolån, som förra året omsatte 12 miljoner kronor. Lånbyte omsatte jämförelsevis bara 722.000 kronor i fjol.

“Det finns andra aktörer, men de har fortfarande manuella processer med typ 50 anställda som sitter och pratar i telefon och hanterar manuella processer. Vi gör det här digitalt på riktigt”, säger Alexander Widegren.

Tror du inte att många människor vill träffa en fysisk person för att känna sig trygga när de pratar om något så viktigt som bolånet?

“Det finns säkert människor som känner så, men vi har hittils inte sett det beteendet. Jag tror att folk för 20 år sedan säkert ville gå till en fysisk Ica-butik och klämma på maten innan de köpte den. Nu ser vi ju att mat på nätet växer explosionsartat. Folks inställning förändras”, säger Alexander Widegren.

Lånbyte har tidigare tagit in riskkapital från Bonnier-anknutna NFT Ventures. Alexander Widegren har inga kommentarer vad gäller frågan om fler kapitalanskaffningar framöver.

Läs mer