Fikabox är en prenumerationstjänst som levererar snacksblandningar direkt i kundernas brevlådor. Konceptet är inte nytt utan är hämtat från internationella konkurrenter som Naturebox och Graze.
För nästan ett år sedan skrev vi att bolaget satsade på en crowdfundingkampanj med Fundedbyme och lyckades då ta in 1,2 miljoner kronor från en rad investerare.
Nu visar färska handlingar att Fikabox kapital har tagit slut och att bolaget är satt under rekonstruktion. Grundaren Amrit Singh skickade in ansökan i början av augusti.
Att Fikabox ska genomföra en rekonstruktion innebär att bolaget har betalningssvårigheter, men att men med hjälp av en så kallad rekonstruktör ska försöka se till att undvika en konkurs.
I ansökan, som Breakit har tagit del av, står det bland annat att bolaget har visat positiva resultat sedan april i år, men att bolagets kapital har sinat och att verksamhetens kostnader inte längre är “hanterbara”.
Skulderna, som har ett uppskattat värde vid en konkurs, uppgår till 1,5 miljon kronor – där ett lån från Almi står för en tredjedel av skulderna. Medan skulder till leverantörer värderas till 830.000 kronor.
“Det som händer nu är att vi ska ha ett borgenärssammanträde i tingsrätten där fodringsägarna har rätt att komma och ventilera sin åsikt om hur de ser på rekonstruktionen om de vill”, säger Urban Hjelm, advokat som tagit sig an Fikabox rekonstuktion.
Planen att ta sig ur finanskrisen är att ta in pengar via crowdfundingplattformen Fundedbyme och Svensk Företagsrekonstruktion. Tanken är att kapitalet ska utgöra en bryggfinansiering tills att bolaget kan finansieras helt av egna intäkter.
“Utifrån den informationen jag har fått från bolagets ledning så finns det goda utsikter att ta sig ur den här krisen. Marknaden ser bra ut, bolaget har krattat i maneget och har gjort en del investeringar. Fikabox har bra planer på hur man ska skörda och en finansieringsplan är att söka pengar via crowdfunding”, säger Urban Hjelm.
Ett annat sätt att komma upp på banan igen är att Fikabox endast ska vända sig till företagskunder eftersom det har visat sig vara mer lönsamt än försäljning mot privatpersoner.
I den senaste årsredovisning, som sträcker sig från oktober 2015 till juli i år, visar bolaget en blygsam omsättning på 230.000 kronor, vilket motsvarar en månadsomsättning på 19.000 kronor. Det är en ökning med cirka 9.000 kronor jämfört med det förra räkenskapsåret, som var förlängt till 17 månader.
Under det brutna räkenskapsåret mellan oktober 2015 och juli 2016 redovisade bolaget en förlust på närmare en miljon kronor.
Breakit har sökt Amrit Sing som avböjt att kommentera.