I våras presenterades utredningen om nya regler kring personaloptioner.
Ett förslag som kritiserats av flera i startupvärlden för att vara för begränsat.
I somras uppmanade regeringens startupansvariga, Marie Wall, startups och techprofiler att inte bara skriva debattartiklar - utan faktiskt skicka in remissvar.
Med bara dagar kvar innan remissrundan stängs har nu en rad namntunga personer gått ihop och författat ett svar.
Remissvaret, som Di Digital publicerat, är signerat av bland annat Spotify-grundaren Martin Lorentzon, Skype-grundaren Niklas Zennström, Lena Apler som grundat Collector, Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski, King-grundaren Sebastian Knutsson, entreprenören Isabella Löwengrip och Mapillary-grundaren Jan Erik Solem.
Utredaren föreslår i sitt förslag att anställda ska skatta för personaloptioner först när de löser in dem, istället för som idag då de beskattas som lön.
Men förändringen gäller bara för bolag som har färre än 50 anställda. En viss typ av fintechbolag utesluts också.
Det är också en del av det som techprofilerna kritiserar. De tycker istället att reglerna ska gälla för alla bolag oavsett storlek och bransch.
De skriver vidare: “I diskussionen om personaloptioner förekommer ofta rädsla för att detta ska användas istället för lön och tränga undan andra skattebaser. Med insikt om att vi lever i en ny ekonomi där talangerna är avgörande borde lagstiftarna istället se möjligheterna till nya skatteintäkter”.
Just det argumentet, att bolagen skulle kunna utnyttja optionerna på det sättet, framförde Skatteverket i sitt remissvar tidigare i somras, som för övrigt var en totalsågning av förslaget. Något du kan läsa mer om här.
I slutet av remissvaret skriver Lorentzon med flera att de också anser att det finns en viktig politisk dimension i frågan:
“Hela idén om personaloptioner bygger på att vi som ägare är beredda att dela med oss av vårt ägande till medarbetarna. Detta leder till minskad förmögenhetskoncentration och är något vi i Sverige borde bejaka”.