Katter är allmänt kända för att gå sin egen väg och tar sällan order från sina ägare. Trots det har djuret lyckats bli en kär familjemedlem i väldigt många svenska hushåll.
Men vad gör katten egentligen på dagarna när du är på jobbet eller på nätterna när du sover? Och hur gör man för att undvika att katten får allvarliga värmeskador under sommarens varmaste dagar?
De frågorna vill det svenska bolaget Moggie besvara med ett nytt smart-halsband som är kopplat till en app.
Med hjälp av halsbandet ska kattägaren få möjligheten att lära känna sin katt på en helt annan nivå – och även få bättre koll på kattens hälsa.
“Det artificiella halsbandet känner av kattens olika aktiviteter, rörelse och temperatur”, säger Nataliya Stoyanovych, och förklarar att appen kan upptäcka dolda sjukdomar och förändringar.
“Det kan vara att katten har sovit extra mycket jämfört med tidigare eller är stressad. All data som halsbandet registrerar samlas i appen som det är kopplat till”, säger hon.
I våras lyckades den ukrainiska grundaren ta in en halv miljon kronor från acceleratorn Springfield Projects för att kunna fortsätta utveckla produkten, som ännu inte är helt färdigställd.
Men det finns konkurrenter.
Enligt Nataliya Stoyanovych har exempelvis Apple utvecklat ett liknande halsband. Men fördelen med Moggies halsband, enligt henne, är att deras halsband endast väger 14,5 gram.
Förutom analysfunktioner kan kattägaren även fylla i veterinärtider och få påminnelser om när nästa vaccineringstid är i appen. Man erbjuder också bland annat möjligheten att lära känna andra kattägare i närheten.
Men det är inte bara kattägare som Moggie vänder sig till. Även veterinärer och försäkringsbolag har visat intresse.
“Med halsbandet kan veterinärer se hur katten förändras efter en kastrering, men också hur katten reagerar mot mediciner och olika behandlingar”, säger Nataliya Stoyanovych.
Varför tror du att Moggie kommer att bli en hit i Sverige?
“Vi har frågat 200 kattägare i Sverige om vad de skullle vilja veta om sin katt. Nästan alla svarade att de skulle vilja veta vad deras deras katt gör när den är ensam hemma. Andra svarade att de skulle vilja upptäcka förändringar hos katten innan den blir för sjuk”, säger Nataliya Stoyanovych.
Trots att hon har bott i Sverige i knappt två år har det gått över förväntan att starta en startup här.
"I början var det lite svårt att veta hur det fungerade här, men annars har det gått väldigt smidigt. En förklaring till att det har gått så bra här är för att svenskar är så bra på engelska. Sverige är en mycket bättre startuphubb än Tysklands Berlin", säger hon.
Just nu testar frivilliga kattägare halsbandet och appen på sina katter och Nataliya Stoyanovych räknar med en lansering om ett halvår.