Sök ikon

Stort missnöje och massavhopp från Spotifys hyllade HR-team

Artikel bild
Spotifys globala HR-chef Katarina Berg på scen i Almedalen. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT samt Erik Wisterberg.

Breakit kan i dag avslöja turbulensen på Spotifys HR-avdelning – som lett till strömhopp bland personalen.
Läckta dokument och medarbetare vittnar om missnöjet under toppchefen Katarina Berg.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Klädd i en mörkgrön t-shirt med texten "individualist" äntrade Spotifys globala HR-chef Katarina Berg scenen i Visby.

På seminariet under Almedalsveckan berättade hon att Spotify försöker konkurrera om talang med sin kultur, snarare än med höga löner.

"Vi tror inte på att köpa över folk", sa Katarina Berg inför publiken precis innan ett massivt skyfall drog in över Visby.

Utåt sett är Spotify det heta svenska techbolaget som unga talanger drömmer om att jobba på. Uppemot 100 nya personer anställs varje månad, uppgav Katarina Berg i Almedalen.

Spotifys progressiva personalpolitik skapade rubriker världen över när bolaget i fjol införde fullt betald föräldraledighet.

Men det finns en hittills okänd sida av det hyllade streamingbolaget.

Breakit kan avslöja att Spotifys HR-avdelning – den del av företaget som ansvarar för att försörja företaget med rätt kompetens – under de senaste åren har präglats av ett stort internt missnöje.

Utfrysningar, maktkamper och sjukskrivningar på grund av arbetsklimatet har förekommit, enligt en lång rad källor till Breakit.

"Jag älskar Spotify och techteamet fungerar fantastiskt bra. Men på HR-sidan har den hårda toppstyrningen skapat en rädsla. Man har fått höra att det finns massor av personer som vill ha ens jobb, och att man kan börja jobba någon annanstans om det inte passar", säger en källa.

Breakit har mot löfte om källskydd tagit del av berättelser från ett stort antal medarbetare. Det handlar både om tidigare och nuvarande anställda på Spotify i Sverige och USA.

Totalt ska minst 20 personer inom Spotifys HR- och rekryteringsteam ha slutat eller tvingats bort de senaste åren – på grund av missnöje eller konflikter med ledningen, enligt Breakits källor som ger en samstämmig bild.

Breakit har också tagit del av ett läckt protokoll från en av bolagets medarbetarundersökningar, märkt "Spotify Internal Benchmark". Resultaten publicerades internt i början av 2015.

En sak sticker ut i protokollet: Personalen på HR-avdelningen trivs inte alls med arbetsklimatet. Nedan följer några exempel på vad de 44 svarande från Human resources vid tidpunkten tyckte om sin situation.

  • En stor del av personalen upplevde att "knivhugg i ryggen" används för att "få saker gjorda". Endast 40 procent ställde upp på påståendet att det undviks inom HR-avdelningen. På Spotifys tech-avdelning var motsvarande siffra 72 procent, och branschsnittet för "snabbväxande it-bolag" var 77 procent.
     

  • Blott 43 procent ställde upp på påståendet att cheferna inte favoriserar enskilda medarbetare. Motsvarande siffra för Spotifys tech-avdelning var 79 procent och branschsnittet var 74 procent.
     

  • Bara 33 procent tyckte att ledningen gjorde ett bra jobb vad gäller att fördela arbetsuppgifter. För tech-avdelningen var siffran 63 procent medan branschsnittet var 79 procent.
     

  • För en underavdelning inom HR-organisationen, med 11 svarande, var resultaten katastrofala på en rad punkter. 10 procent uppgav att ledningens förväntningar är tydliga – och blott 18 procent uppgav att de kan få ett rakt svar från ledningen.
     

  • Human Resources som helhet hade markant sämre resultat i alla sammanvägande index jämfört med Spotify som helhet och branschsnittet.


Ett stort antal medarbetare försvann under 2015. De vittnar om sjukskrivningar i spåren av Spotifys snabba tillväxt, där rekryterare och HR-personal stundtals pressats hårt i kampen för att serva bolaget med ny personal.

Många av Breakits källor uppger att de är kluvna inför att prata om problemen. De älskar Spotify som bolag – och vill inte bidra till att en negativ bild av bolaget blir offentlig.

De känner samtidigt att problemen på HR-avdelningen måste komma ut i ljuset.

Flera av Breakits uppgiftslämnare pekar på ett stort missnöje med HR-chefen Katarina Bergs ledarskap som en förklaring bakom missnöjet.

Hon rekryterades till Spotify 2013 med uppdraget att leda HR-arbetet i transformationen från en startup till ett internationellt storföretag. Hon sitter även i Spotifys ledningsgrupp tillsammans med grundarna Daniel Ek och Martin Lorentzon.

"Det är en tuff kvinna, och många har sagt upp sig på grund av henne. Men det är uppdelat, det finns folk som är emot henne och folk som är för henne", säger en källa.

Breakit sökte under Almedalsveckan upp Katarina Berg för att erbjuda henne möjligheten att kommentera uppgifterna i Breakits granskning.

Hon har hittills inte velat ge en intervju. Katarina Berg skriver dock följande i ett mejl, skickat via Spotifys pressavdelning.

"Jag klev in som global HR-chef i oktober 2013 och ansvarar för sex avdelningar. Vad som är glädjande och positivt är att den berörda avdelningen, som genomgått en rekonstruktion och vars resultat ni hänvisar till, nu är på samma nivå som eller något bättre än snittet inom hela bolaget enligt samma undersökning från januari 2016".

Svaret är svårt att tolka, eftersom det inte säger något om vad Spotify menar med “den berörda avdelningen”, som bara är en av sex HR-avdelningar och alltså inte nödvändigtvis återspeglar hur det ser ut på HR som helhet.

Spotify har trots upprepade intervjuförfrågningar avböjt att svara på följdfrågor i ärendet.

Vet du mer? Kontakta oss: tips@breakit.se – du kan vara anonym och omfattas av källskydd.

Läs mer