Sök ikon

Nu avslöjar Klarna-grundaren Niklas Adalberth sin hemliga plan

Artikel bild

Den svenske entreprenören satsar över 70 miljoner kronor i stiftelse som ska lösa "stora samhällsproblem" med ny teknik.

Viviana Canoilas

Viviana Canoilas

viviana@breakit.se

Reporter

På onsdagseftermiddagen kom medieuppgifter om att en av de tre grundarna till Klarna, Niklas Adalberth, var på väg att sälja sina aktier i betaltjänstbolaget. Det skulle i så fall innebära en affär på över 2,5 miljarder kronor - men nu dementerar Niklas Adalberth de uppgifterna.

"Jag vet inte var medierna fick dessa uppgifter, men de stämmer inte alls. Det jag kommer att göra är att sälja en del aktier, men jag fortsätter med mitt engagemang i Klarna genom styrelsen", säger han när Breakit når honom sent på torsdagskvällen.

Någon timme tidigare berättade DI Digital att han nu lanserar stiftelsen Norrsken – men för Breakit avslöjar han en rad nya detaljer. 

Stiftelsens uttalade mål är att med teknikens hjälp driva fram initiativ som kan lösa stora samhällsproblem med lika delar välgörenhet, riskkapital och entreprenörskap, berättar han. 

“Viss välgörenhet är donationsberoende, då kan man inte slarva bort 50 miljoner kronor på ett IT-projekt. Vi som jobbar med IT vet att vi måste våga satsa och chansa. Många av de här unicorns går fortfarande inte med vinst och det investeras fortfarande tio år efter start", säger Niklas Adalberth och fortsätter: 

"Om man ska lösa enorma samhällsproblem så är det inte okej. Så här tror jag att det kan finnas en lucka att göra en skillnad. Vi kommer inte att vara beroende av donationer och kommer därför vara mer modiga."

Klarna-grundaren går in helt själv och finansierar stiftelsen. För Breakit avslöjar han hur mycket han hittills har gått in med – och att beloppet bara är början.  

"Jag har gått in med en initial startplåt på 70 miljoner kronor, men det är bara början. Norrsken kommer bli ett stort initiativ finansiellt för mig liksom tidsmässigt. Jag kommer jobba heltid med detta", säger han och fortsätter: 

"För pengarna jag får för Klarna-aktierna tänker jag använda för att stoppa in i stiftelsen. Men det är en väldigt liten del aktier jag tänker sälja och jag vill betona att mitt engagemang i Klarna kommer att fortsätta vara starkt", säger han. 

Stiftelsen Norrsken, som Niklas Adalberth satsar fullhjärtat på, bygger på tre olika ben. 

"Det ena benet är labbet, där vi själva kommer att utveckla och ta fram innovativa lösningar på samhällslösningar med teknik. Det andra benet är en inkubator där Norrsken kommer att stötta med kunnande, nätverk och kapital", säger Niklas Adalberth. 

Bolagen som redan ingår i inkubatorn är Welcome App, som bidrar till en bättre integration genom att kopplas samman nyanlända med lokalbefolkningen, och Just Arrived, som är en digital tjänst som hjälper nyanlända att snabbt komma in i arbetslivet. Det tredje bolaget Flowminder kartlägger utsatta befolkningspopulationer i katastrofområden med hjälp av innovativ datautvinning. 

"Den tredje delen är en stor investering i socialt entreprenörskap med fokus på tech, där målet är att etablera begreppet vidare och ta det till nästa nivå. Vi vill ge dessa entreprenörer nya möjligheter och upmärksamhet för vad de åstadkommer", säger Niklas Adalberth. 

I dag jobbar tio heltidsanställda med stiftelsen, men ska till nästa år utökas personalstyrkan till totalt 30 anställda. Klarna-grundaren kommer själv att jobba heltid med stiftelsen och kommer avstå från alla externa styrelseuppdrag och investeringar i vinstdrivande bolag.

"Jag har haft förmånen att möta väldigt många duktiga personer på Klarna och i andra techbolag som vi handplockat för att jobba med oss. Vi letar nu främst efter programmerare och produktutvecklare till teamet", säger han. 

Varför gör du det här? 

"Om man går tillbaka i tiden så är det av flera anledningar jag gör det här. Jag har haft turen att födas i Sverige i en kärleksfull familj och har haft turen att lyckas med Klarna. Därför känns det meningsfullt att kunna ge tillbaka och det känns jättebra", säger Niklas Adalberth. 

Läs mer