"Esse, non videri", eller “att verka utan att synas”, som är den svenska översättningen av det latinska ordspråket, har sedan närmare hundra år varit familjen Wallenbergs motto. Genom deras 168-åriga företagshistoria har de byggt upp ett imperium och milt sagt blivit en maktfaktor i näringslivet. Ericsson, ABB, Astra Zeneca och EQT är exempel på bjässar som trängs i portföljen.
Idag är kusinerna Jacob Wallenberg, Marcus Wallenberg och Peter Wallenberg, de två förstnämnda 68 år och den sistnämnda 65 år, kungarna av imperiet. Trion tillhör den femte generationen Wallenberg – och står nu inför en stundande överlämning av kronan.
Så vilka är kandidaterna i tronföljden?
I en intervju med Financial Times berättar kusinerna att de har börjat erbjuda observatörsroller i såväl stiftelserna och bolagsstyrelser till nästa generation, den sjätte generationen, som är i åldrarna 12 till 45 år. Över 30 släktingar övervägs i successionsplaneringen.
"Vi blir inte yngre. Det vi gör är att försöka förbereda oss för framtiden, och försöka förbereda oss för nästa generation. Exakt hur och när det händer får tiden utvisa. Men vi tar helt klart steg genom att ge dem dessa roller”, säger Jacob Wallenberg till den brittiska affärstidningen Financial Times.
Det är inte det enda skiftet som maktfamiljen står inför.
För första gången i Wallenbergs imperium kommer kvinnor sannolikt att vara involverade i ledarskapsroller, berättar Marcus Wallenberg för tidningen. Det är något som de tre kusinerna skulle “välkomna väldigt, väldigt mycket".
Även Svenska Dagbladet rapporterar om successionsplaneringen och namnger flera personer i den sjätte generationen Wallenberg. Ellen Dinkelspiel, Emelie Bonnier, Louise Wrey, Emma Pilkington och Lovisa Cavalli Wallenberg, är några av kvinnorna som nämns.
Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.