Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Bingo för rådgivarna i Viaplay – betalade nästan 400 miljoner för transaktionen

Artikel bild
Jørgen Madsen Lindemann, vd sedan förra året för Viaplay. Foto: Press/TT

Det blev en saftig nota för streamingjätten när överlevnadsplanen skulle genomföras.
Så mycket betalade Viaplay till bankirer och jurister när krisplanen trycktes igenom.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Det var för lite mindre än ett år sedan. Streamingjätten Viaplay räddades av ett så kallat rekapitaliseringsprogram – en injektion på flera miljarder som inte bara säkrade bolagets överlevnad men också innebar en närmast total utspädning av de då befintliga ägarna

Nu blottar Viaplay siffrorna för det tredje kvartalet i år. Delårsrapporten avslöjar också vad räddningspaketet på 3,6 miljarder kronor kostade. Transaktionskostnaderna, som ska inkludera bland annat arvoden till rådgivare, uppgick till hela 396 miljoner kronor. 

Finansiella rådgivare i rekapitaliseringen av koncernen var Carnegie och Morgan Stanley medan Gernandt & Danielsson Advokatbyrå var juridiska rådgivare till Viaplay.

Den riktade emissionen till nya ägarna Canal+ och PPF och skuldavskrivningen klubbades igenom på en extra bolagsstämma 10 januari i år.

Utöver räddningspaketet skulle Viaplay genomföra ett antal så kallade ”självhjälpsåtgärder” för att komma på fötter. I den färska kvartalsrapporten så trycker Viaplay:s vd Jørgen Madsen Lindemann på bolagets nya satsningar, där sport (till exempel motorsport) och reality är i fokus. Bolaget hade en organisk försäljningstillväxt på 6 procent för kärnverksamheten, skriver han. Nettoskulden ligger samtidigt en bra bit över miljarden trots nyemissionen. 

”Sammanfattningsvis gör vi betydande framsteg mot vårt långsiktiga mål att transformera Viaplay Group tillbaka till ett framgångsrikt, konkurrenskraftigt, lönsamt, kassaflödespositivt och aktieägarvärdeskapande företag”, skriver vd:n.

Viaplay omsatte under tredje kvartalet 4,4 miljarder kronor, en nedgång från 4,5 miljarder motsvarande period i fjol, och rörelseresultat före intressebolag och jämförelsestörande poster uppgick till minus 56 miljoner kronor, en rejäl minskning från minus 321 miljoner kronor i fjol. Rörelseresultatet blev positivt på 2 miljoner kronor.

Viaplays miljardinjektion föregicks, för den som har glömt det, av en riktigt tuff tid med vinstvarningar, chefskaruseller och nya storägare.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

 

Läs mer