Sök ikon

DEBATT: Flytta från Sverige, Spotify

Artikel bild
Johan De Geer, grundare och Managing Partner på Whitespace och David Blomberg, grundare och affärsansvarig Whitespace. Foto: Press/TT/Montage

Spotify och deras syn på kollektivavtal är så udda att det nästan går att kalla för en anomali. 98 procent av de som är anställda på företag som har mer än 500 anställda omfattas av kollektivavtal.

Vi uppmanar Spotify att låta den framgångsrika svenska modellen vara ifred. Om ni inte gillar vår modell, flytta er verksamhet till ett land med en modell som passar er bättre.

Det skriver Whitespace-grundarna Johan De Geer och David Blomberg i en debattartikel.

Breakit

Breakit

nyheter@breakit.se

Sverige har en stolt tradition av att arbetsmarknaden har få lagstadgade regleringar. Istället är det arbetsmarknadens parter som gör upp om villkoren. Det här brukar kallas för svenska modellen, och är lika svenskt som midsommar, studentflak och surströmming.

Nyligen har det blivit en intensiv debatt om Spotify, att de vill att en liten grupp anställda ska jobba natt och att nattarbete kräver kollektivavtal – vilket Spotify inte vill skaffa. Det har skrivits drösvis om det här, och så även på Breakit.

Vi startade SaaS-bolaget Whitespace 2013, och skaffade kollektivavtal lagom till företagets ettårsdag. För oss var det ett enkelt sätt att slippa tänka på grundläggande arbetsvillkor (som kollektivavtalet styr) samtidigt som det blev en konkurrensfördel vid rekrytering. På den tiden erbjöd vi en mycket lägre lön än vi gör numera, men trygga villkor gjorde att vi ändå blev valda. 

“Hur kan ni som är höger satsa på något som är på gränsen till kommunism” är vad entreprenörerna i vår perifera bekantskapskrets brukar säga – fritt sammanfattat. Men vi är inte de enda högersnubbarna som gillar kollektivavtal. Faktum är att 83 procent av alla anställda i privata företag i Sverige omfattas av kollektivavtal, enligt statistik från Medlingsinstitutet för 2023. Och till Nooshi Dadgostars besvikelse är inte en majoritet av alla ägare och vd:ar vänsterfolk. Alltså är det en myt att kollektivavtal alls har med den politiska höger-vänsterskalan att göra.

Vi är inte de enda högersnubbarna som gillar kollektivavtal

Nästa fråga brukar bli varför vi satsar på kollektivavtal när det kostar mer än det smakar. Det är också en myt, och låt oss förklara varför. “Job security matters” är en studie som publicerades i "Journal of Management & Organization" häromåret. Det är en av många vetenskapliga studier som visar ungefär samma sak: det finns en glasklar korrelation mellan trygghet på jobbet och lojalitet, prestation och välmående. Fritt översatt innebär det att Whitespace, med 20 seniora medarbetare, använder trygga arbetsvillkor för att få våra medarbetare att prestera bättre och stanna längre hos oss. Men det är klart, om du leder ett företag med kassa villkor och hög personalomsättning så är det kanske icke-intuitivt att betala för att gå med i en arbetsgivarorganisation och börja ge dina medarbetare tjänstepension. En miljonbonus är också att kollektivavtalet öppnar dörren till att göra affärer med fackförbund, vilket gav oss mer än 6 miljoner i extra intäkter 2023. Money talks, även när det gäller kollektivavtal.

Spotify och deras syn på kollektivavtal är så udda att det nästan går att kalla för en anomali. 98 procent av de som är anställda på företag som likt Spotify har mer än 500 anställda omfattas av kollektivavtal. Men de flesta kollektivavtalslösa företagsledare håller en låg profil. Kanske skäms de över att de inte gör det rationella och tecknar kollektivavtal? Spotify gör tvärtom: de går till frontalangrepp på det typiskt svenska. Vi uppmanar Spotify att låta den framgångsrika svenska modellen vara ifred. Om ni inte gillar vår modell, flytta er verksamhet till ett land med en modell som passar er bättre.

JOHAN DE GEER, grundare och Managing Partner på Whitespace

DAVID BLOMBERG, grundare och affärsansvarig

Läs mer