Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Så hög är lönen på Spotify – vi har räknat hur mycket de anställda tjänar

Artikel bild
Katarina Berg, HR-chef Spotify och Daniel Ek, vd Spotify. Foto: TT

Hur mycket tjänar man på Spotify? Vi har räknat ut snittlönen för anställda på Daniel Eks musikjätte.

Breakit

Breakit

nyheter@breakit.se

Nyligen publicerade vi på Breakit en stor kartläggning över lönerna på techbolag i Sverige. Vi har totalt tittat på 324 och gått igenom dem – bolag för bolag.

Det är det vanliga gänget som toppar listan – bolagen som alla har en tydlig koppling till USA. Antingen genom att de stammar därifrån (Facebook och Google) eller för att de har en stor verksamhet där (till exempel Spotify, Yubico, Neo4j och Klarna). Och lönerna i det stora landet i väster ligger klart högre än i Europa och Sverige. 

Precis som året innan hamnar Daniel Eks Spotify på topp tre över de bolag som betalar högst lön. Musikjätten, som omsatte 149,7 miljarder kronor under helåret 2023, ökade antalet anställda på koncernnivå från 8359 personer 2022 till 9123 anställda 2023. Och lönen då? 2022 låg snittlönen för hela koncernen på 146.522 kronor i månaden. I årets stora kartläggning har snittlönen ökat med 14.151 kronor till 160.673 kronor i månaden. 

Katarina Berg, HR-direktör på Spotify, har tidigare förklarat det så här:

"Den genomsnittliga lönen på Spotify reflekterar vår globala närvaro där medarbetare i länder med ett högre löneläge än Sverige också ligger med i jämförelsen, exempelvis USA”.

Nyfiken på vad andra stora techbolag i Sverige betalar i lön? Här hittar du hela listan

Lönekartläggningen 2024 – så gjorde vi

Sammanställningen utgår från de bolag som Breakit bevakar med någon slags regelbundenhet och som har minst sex anställda.

I nästa steg hämtade vi personalkostnaden från resultaträkningen i den senast tillgängliga årsredovisningen. Från summan för personalkostnader drog vi av för sociala avgifter samt en schablon för övriga personalutgifter. I vissa fall hämtade vi lönekostnaden från en not i årsredovisningen.

Därefter delade vi summan med antalet anställda i snitt under den aktuella perioden, och därefter med tolv för att få fram en månadslön.

Då fick vi fram en schablonmässig bedömning om den genomsnittliga månadslönen på det aktuella bolaget. Ibland kan det faktiska snittet ligga något högre eller något lägre beroende på flera faktorer, men vi menar att detta är den bästa och mest enhetliga bedömning vi som utomstående betraktare kan göra.



Läs mer