Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Annonssamarbete med Monto

Så kan neobanken Juni säkra finansieringen för fler bolag: ”Sparar tid för alla”

Leonard Schreij, vd på Monto, till vänster och Samir El-Sabini, vd på Juni, till höger.

Som kreditgivare måste de ha stenkoll på kundernas ekonomi vid varje givet tillfälle, för att kunna ta rätt beslut i rätt ögonblick.
De insikterna får fintechuppstickaren Juni via Montos smarta API-system.
”Monto har en djup förståelse för vad som krävs i en fullständig kreditanalys”, säger Juni-grundaren Samir El-Sabini.

Små och medelstora bolag har det ofta svårt att få låna pengar från traditionella banker, även om verksamheten är bevisat lönsam. Den insikten fick grundarna bakom Monto att byta inriktning. Från att själva ha varit i kreditgivningsbranschen, till att bli en spelare med målet att förenkla låneprocessen för växande bolag.

”De här företagen är ryggraden i hela ekonomin, men har ändå haft det svårt att få lån. Vi insåg att processen måste automatiseras, så att besluten tas utifrån uppdaterade data istället för en 18 månader gammal redovisning”, säger Montos vd Leonard Schreij.

Vet vilka produkter kunden behöver – och när

Monto blev därmed den första spelaren i Norden att erbjuda en integrerad API-lösning till kreditgivare. Via Monto kan företagare själva dela med sig av aktuella systemdata, vilket ger kreditbolagen en omedelbar insikt i bolagens ekonomi. I dag har Monto allt från storbanker till startups i kundstocken, och ägs numera av fintechjätten Fortnox.

”Vi hjälper företag som lånar ut pengar till andra företag att förstå kunderna bättre. Tack vare de insikterna vet de vilka produkter som kunden behöver och när de behöver dem. På så sätt gör Monto livet lättare för alla”, säger Leonard Schreij.

Ett företag som använder Montos tjänster är hajpade neobanken Juni. De ger sina kunder tillgång till en mängd finansiella tjänster, med målet att göra processen så smidig som möjligt jämfört med de traditionella bankerna.

”Våra kunder ska minska tiden som de spenderar med finansiell administration med upp till 90 procent. Mycket handlar om att automatisera bort manuella processer”, berättar Samir El-Sabini.

”Behöver inte ställa onödiga frågor tack vare Monto”

För dem eliminerar Monto en stor del av risken, samtidigt som kreditprocessen blir smidigare för kunderna.

”För att vi ska kunna ge våra kunder den bästa möjliga upplevelsen, och samtidigt ta de bästa besluten för egen skull, behöver vi realtidsdata. Tack vare Monto behöver vi inte ställa några frågor i onödan, och kunden behöver inte mejla eller ladda upp någon data regelbundet. Det sparar tid för både oss och för kunderna”, säger Samir El-Sabini.

 Efter att Junis kunder har integrerat sina affärssystem via Monto kan Juni följa bolagens finansiella status och på så sätt bekräfta att man har tagit ett korrekt kreditbeslut.

”Om vi ser att bolagen går väldigt bra kan vi också erbjuda en större kredit, något som kan gynna tillväxten för våra kunder ytterligare”, säger Samir El-Sabini.

”Alla som ska utmana kreditmarknaden behöver en spets”

Han lyfter Monto-teamets bakgrund, och att de är backade av Fortnox, som en trygghet för Juni.

”Vi märker att de har en djup förståelse för våra behov och vad som krävs i en fullständig kreditanalys. Att de är backade av Fortnox är också en kvalitetsstämpel som gör att vi vågar investera mer i dem som en partner. Om vi har förslag på förbättringar i funktionaliteten kan de alltid genomföra dem”, säger Samir El-Sabini.

Leonard Schreij lyfter Juni som ett lysande exempel på hur bolag kan använda Montos produkt för att ta hela fintechbranschen till nästa steg.

”Alla som ska utmana den traditionella kreditmarknaden behöver hitta en spets. Juni har byggt en plattform som möjliggör en mycket bättre kundupplevelse, och har ambitionen att bli Europas ledande neobank för affärer. Svenska fintechbolag är pionjärer inom den kontinuerliga kreditgivningen, med nya typer av datakällor som ger en uppdaterad och rättvis bild av bolagets prestation. Vi på Monto tycker att det är väldigt kul att vara med och pusha den utvecklingen framåt”, säger han.

LÄS MER: Så kan Monto göra er kreditaffär smidigare

Läs mer