Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Airforestry vill klippa träd med drönare – får in 100 miljoner

Artikel bild
Olle Gelin, vd Airforestry. Foto: Press

Airforestry vill gallra träden från luften – nu får bolaget en rejäl kapitalinjektion bland annat från Northzone.

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

jon.wahlqvist@breakit.se

Webbredaktör

Bolaget Airforestry har utvecklat drönare som likt rovfåglar ska hovra över skogarna. Men istället för att dyka ner och attackera stackars möss och sorkar används drönarna för att gallra skogar. 

Bolaget fick in tidigt in techprofilen Caroline Walerud som investerare och medgrundare och nu får Airforestry en rejäl kapitalinjektion. 100 miljoner kronor investeras i en runda som leds av Northzone men där även storägaren Svea Skog är med.

“Pengarna räcker för att lyfta teknologin ett hack och ta oss ett steg närmare en marknadsmogen produkt”, säger Olle Gelin, vd och medgrundare till Dagens Industri.

Fördelen med att gallra skog från luften är att man slipper köra in med massa maskiner som förstör och drabbar den biologiska mångfalden. Det gör också att fler träd kan sparas och enligt bolagets egna uträkningar går det att skydda 20 ton lagrad koldioxid om metoden används i hela landet.

“Det tar Sverige halvvägs till klimatneutralitet”, säger Olle Gelin.

De största drönarna har en diameter på sex meter och kan såga och lyfta bort upp till 200 kilo från luften. 

Hittills har de dock varit lite opålitliga, och det är det som ska ändras nu. 

”De ska bli mer robusta och pålitliga, och vi ska bygga in stödfunktioner. De ska tåla regn, snö och vind”, säger Olle Gelin.

Förra året omsatte Airforestry 13,2 miljoner kronor, med en förlust på 13 miljoner kronor.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer