Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Kräver att cybertrucken slängs ut ur Europa: “Akut fara”

Artikel bild

De vill banna Elon Musks design från Europas gator.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Nu börjar Teslas innovativa – vissa skulle kanske säga extrema sett till designen – bilmodell Cybertruck nå den europeiska kontinenten. Men modellen kanske sticker ut för mycket för europeerna. Bokstavligt talat. Det rapporterar The Guardian

Tidningen skriver att en av de första i modellen som nått Europa och registrerats i Tjeckien stött på patrull. I ett brev till EU-kommissionen skriver en tjeckisk transportorganisation att Tesla-bilarna bör plockas bort från europeiska vägar. 

De hänvisar till att säkerhetsregler förbjuder vassa kanter och att det finns hastighetsbegränsningar för fordon som väger mer än 3,5 ton när de är fullpackade. 

En Tesla Cybertruck väger runt 4 ton och vassa kanter är liksom själva looken. För att sätta vikten i relation till en så kallad vanlig bil så kan nämnas att familjebilen Ford Focus väger 1,9 ton. 

”Cybertrucks utgör en akut fara och möter inte europeisk standard”, säger James Nix från organisationen Transport & Enviroment. 

Det är inte helt taget från luften att stora bilar innebär större risker förvisso. En studie som The Guardian hänvisar till visar att bara en 10 cm bredare front på bilen ökade dödligheten vid kollision med fotgängare med 22 procent. Framför allt drabbas kvinnor, barn och äldre, skriver tidningen. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer