”Det här är exakt varför SALT behövs när de traditionella utbildningarna inte hänger med”, utbrister Camilla Wallin entusiastiskt.
Hon har just läst rapporten från Stockholms Handelskammare om hur techhuvudstaden Stockholm halkar efter på den internationella rankingen. Det underliggande problemet – kompetensbrist – är inte nytt. Camilla Wallin har under sina 15 år i bemanning och rekryteringsbranschen, med inriktning mot tech och it, jobbat intensivt för att stävja utvecklingen.
Nu har hon landat i sin nya roll som vd på Salt – School of Applied Technology – en av Sveriges ledande spelare inom tekniska intensivutbildningar. Salt kärnverksamhet är bootcamps inom tech. Bolaget erbjuder tjänster inom traditionell kompetensmatchning, men även kundanpassade program inom reskilling och upskilling.
”Kommer att skräddarsy vårt erbjudande ytterligare”
Fylld med energi vill Camilla lösa utmaningen som techsverige står inför – en gång för alla.
”Salt har under många år levererat högkvalitativa utbildningar, och vi vet att vårt sätt att utbilda för den efterfrågade kompetensen verkligen fungerar. Vi ser att svenska företag fortsätter leta efter kompetenser, men nu även efterfrågar utbildning inom nya områden. Därför kommer vi att kunna skräddarsy vårt erbjudande ytterligare”, säger Camilla Wallin.
LÄS MER: Skills matching, reskilling och uppskilling. Det här kan Salt göra för er verksamhet.
Under 2025 gör Salt stora satsningar på utbildningar inom data, cybersäkerhet, AI och andra relevanta fält för att överbrygga kompetensgapet som de svenska företagen upplever. Satsningen Camp Cobol – ett intensivprogram under 13 veckor – är ett första steg i Salts satsning.
Genom att vidareutbilda sina anställda kan man lösa kompetensbristen och spara tid som annars hade gått till onboarding av ny kompetens
På andra sidan programmet kommer Cobolutvecklare tillgängliga för uthyrning eller utköp, men platser reserveras också för att företag ska kunna skicka sina befintliga medarbetare.
”Cobol driver fortfarande runt drygt 70 procent av världens finansiella transaktioner. Men en stor del av de befintliga utvecklarna går snart i pension, och programmeringsspråket är inte något som man lär ut på traditionella högskolor och universitet. Vi har därför tagit ett proaktivt steg för att säkra kompetensen inom framför allt bank-, försäkrings- och finansbranschen”, berättar Camilla Wallin.
”Ger en otrolig utveckling och möjlighet till karriärskifte”
Camp Cobol gjorde succé när det lanserade som ett unikt program helt skapat för Folksam under våren 2024. I samarbetet skolades 14 av Folksams befintliga medarbetare om till Cobol-experter.
För Camilla Wallin och Salt signalerar partnerskapet med Folksam mer än bara en action för att motverka kompetensbristen.
”I våra kundspecifika 'reskillingprogram' får medarbetarna en otrolig utveckling och möjlighet till ett karriärskifte, samtidigt som relationen mellan medarbetare och arbetsgivaren stärks. Denna omgång av Camp Cobol är nu ett öppet program, vilket innebär att fler svenska företag får möjlighet att knyta sig an kompetensen.”
Ett annat område som är Salt arbetar med är upskilling. Kortare, nishade utbildningar med målet att hålla bolagens nuvarande anställda ajour kring de senaste trenderna och teknikerna i techbranschen.
”Genom att vidareutbilda sina anställda kan man lösa kompetensbristen och spara tid som annars hade gått till onboarding av ny kompetens. För bolagen som erbjuder sin personal en chans till vidareutbildning är det dessutom starkt varumärkesbyggande. För mig som älskar att ha människan i fokus är det oerhört kul att Salt kan skapa den sortens värde hos företag och individer.”
Så skiljer sig Salt från traditionella utbildningar
Salt är en del av Future Group, Europas ledande edtech-koncern, där Camilla Wallin även tagit över vd-rollen för hela den europeiska verksamheten. Att koncernens befintliga utbildningskatalog kommer ha en stor roll när det gäller att lösa Sveriges och hela kontinentens kompetensbrist ser hon som en självklarhet.
”Vi erbjuder något annat än de traditionella högskoleutbildningarna. Programmerare som är bra både rent tekniskt, och som dessutom kan jobba i ett team direkt när de kommer ut på en arbetsplats. Att byta karriär kommer att bli mer populärt i takt med att yrken automatiseras bort och utvecklingstakten ökar. Där kan våra utbildningar erbjuda enorma möjligheter vid karriärsskiften, och stärka företagens befintliga kompetens. På samma gång främjar vi techsveriges fortsatta utveckling när kompetensbristen minskar”, avslutar Camilla Wallin.
TRÄFFA CAMILLA OCH SALT: Läs mer om eventet SaaS Summit 2024 här!