Det pågår en maktkamp inför öppen ridå i den svenska fintechjätten Klarnas styrelse. I ena ringhörnan finns ordföranden Michael Moritz och Sebastian Siemiatkowski och i den andra Mikael Walther som representerar en av Klarnas grundare Victor Jakobsson.
Bråket har gått så långt att det har kallats till en ny bolagsstämma där Moritz vill få Walther utsparkad. (För att läsa allt om bråket kolla in de här artiklarna.) Som stöd till beslutet har en extern advokatbyrå gått igenom mängder av material och kommit med anklagelser mot Walther och Jakobsson.
I en tillbakakaka, som också har bifogats till stämman, skriver Mikael Walther att utredningen inleddes samtidigt som han ifrågasatte både utgivandet av så kallade superröstaktier, som skulle låta Sebastian Siemiatkowski behålla makten över bolaget efter en börsintroduktion och ett incitamentsprogram till vd:n.
Enligt Walthers uträkningar skulle bonusen till Siemiatkowski innebära en direkt kostnad på 2 miljarder dollar, motsvarande över 20 miljarder kronor. På längre sikt skulle kostnaden kunna uppgå till hela 35 miljarder dollar, motsvarande över 350 miljarder kronor.
“Victor och jag anser fortfarande att välbalanserade incitament för ledningen och sund bolagsstyrning efter börsintroduktionen är av stor betydelse”, skriver Walther i sin inlaga.
“Enligt vår uppfattning innebär god bolagsstyrning att ett företags styrelse främst ska vara ansvarig gentemot sina aktieägare, inte mot sin ledning”.
Av Mikael Walthers inlaga framgår inte hur incitamentsprogrammet var tänkt att fungera, men sannolikt handlar det om aktierelaterad ersättning där storleken beror på hur aktiekursen i Klarna utvecklas.
Elon Musk har till exempel ingen lön utan bara aktierelaterad ersättning som vd på Tesla. Det ledde till att han, efter ett beslut på en extrastämma, fick ut 500 miljarder i ersättning.
Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.