Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Northvolt-bolag ansöker om konkurs: ”Väldigt svårt beslut”

Artikel bild
Northvolts vd Peter Carlsson. Foto: TT/montage

Mitt i krisen: Nu går ett av bolagen omkull i Northvolt-koncernen.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Northvolt-bolaget Northvolt Ett Expansion AB ansöker om konkurs i Stockholm, enligt ett pressmeddelande.

Bolaget har inga direkta anställda och är ansvarigt för byggprojektet vid fabriken i Skellefteå, skriver Northvolt.  Ansökan kommer efter Northvolts besked i slutet av september att stoppa expansionen av Northvolt Ett. 

Enligt årsredovisningen hade Northvolt Ett Expansion 1,5 miljarder kronor i skulder vid årsskiftet. Runt 600 miljoner av dessa var leverantörsskulder. 

Jonas Premfors har utsetts till konkursförvaltare, skriver DN.

”Leverantörsskulderna har ackumulerats i det här bolaget och ägaren har inte haft möjlighet att skjuta till större belopp”, säger han till tidningen. 

Enligt DN så hade Northvolt Ett Expansion skulder hos kronofogden för över 26 miljoner kronor den 1 oktober.

Krisen i Northvolt

Få kan väl ha missat att Northvolt befinner sig i akut finansiell kris. I pressmeddelandet som Northvolt skickade ut på tisdagsförmiddagen så skriver bolaget att det fortsätter ha dialog med investerarna för att hålla igång verksamheten i stort. 

“Nortvolt Group fortsätter att vara i dialog med intressenter för fortsatt samarbete inom Northvolt Groups pågående verksamheter”, skriver Northvolt i pressmeddelandet.

Northvolt betonar vidare att Ett Expansion AB är en av totalt 20 olika enheter inom Northvolt Group och att konkursansökan inte har något samband med någon annan legal enhet inom gruppen.

”Med hänsyn till den pågående processen så kan vi inte kommentera detta i detalj. Ytterligare information kommer följa under processens gång och kommer drivas av den förvaltare som utses av tingsrätten”, säger Northvolts kommunikationschef Matti Kataja i en kommentar enligt SVT Nyheter

I ett brev till underleverantörer, som TT tagit del av, skriver bolagets ledning att konkursen var ”ett väldigt svårt beslut”.

Ingen lösning i sikte

Northvolt är i starkt behov av kapital och hittills har ingen lösning kunnat hittats, även om Northvolts vd Peter Carlsson och medgrundaren och investeraren Harald Mix lovat att gå in med mer pengar i en nyemission.

Nu växer också bolagets skulder hos Kronofogden, enligt Dagens Nyheter är de uppe på över 90 miljoner kronor fördelade på 88 ärenden. Skulden som finns hos Kronofogden har vuxit med 30 miljoner kronor de senaste två veckorna. 

Läs allt om krisen i Northvolt här

 

Artikeln uppdateras. 

Läs mer