Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Bianca Ingrosso krossad av Pernilla Wahlgren – rasar på topplista

Artikel bild

Vilka har makt och inflytande på sociala medier? Årets lista är här och det märks både nya makthavare som klättrar och gamla som tycks ha tappat stinget.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Sverigedemokraterna, humorgruppen JLC och Familjen Lundell tillhör topp fem största makthavare på sociala medier när Medieakademin publicerar sin årliga lista över vem eller vilka som har mest inflytande på de sociala kanalerna. Kartläggningen utgår från data från Facebook, Instagram, Tiktok, Youtube och X mellan augusti 2023 och augusti 2024. 

Familjen Lundell finns i toppen på ännu en lista. Jocke och Jonna kniper nämligen både första- och andraplaceringen över mäktigast på Instagram, visar kartläggningen. De följs på rankingen av Klas Eriksson (känd från Leif & Billy), Lucas Simonsson och Sveriges roligaste barn – vilket är precis vad det låter som, klipp på tokroliga barn. Pernilla Wahlgren brädar sin dotter Bianca Ingrosso och kommer på 6:e plats. Bianca återfinns på 26:e plats. 

Här märks tre rejäla tapp. Yoga Girl Rachel Bråthen på plats 701 (- 656), influencern Margaux Dietz på plats 302 (- 226) och näringsminister Ebba Busch på plats 117 (-113). 

En nykomling som städkontot Kevins kvadratmeter går i år direkt in på plats 71.  

JLC störst

JLC – trion bestående av Jonas Fagerström, Lucas Simonsson och Carl Déman – toppar listan på mäktigast på Youtube. Någon som däremot halkar rejält på den listan är Bianca Ingrosso. Hon tappar 214 placeringar och hamnar på plats 245 jämfört med föregående år.

Det bör nämnas i sammanhanget att det skiljer sig också mellan könen vilka som har makt på vilket forum. Det är flest män som regerar på Youtube och X och fler kvinnor på Instagram.

På Tiktok är kvällstidningarna mäktiga. Aftonbladet toppar listan medan Expressen kommer fyra. Mellan dem huserar Wonderboi och Emelie Nilsson

Ett av årets stora tapp på Tiktok när det kommer till makt och inflytande gör sneakersbolaget Merch Sweden som åker ner till 177:e plats – ett fall på 104 placeringar. 

Kattkonton mäktigast

Katter och Facebook sticker ut som en helt egen värld. En något äldre värld, skulle en kunna hävda. På listan över de fem mäktigaste kontona finns inte bara ett utan två hem för katter: Kattjouren (nummer ett) och Frusna tassar (nummer tre). På listan märks även Sverigedemokraterna, Magdalena Andersson, kontot Kärlek och Newsner. 

En bubblare på årets maktlista på Facebook är till exempel kontot “Svingoagrisar”. 

Här hittar du länken till hela Maktbarometern 2024

Här är topplistorna – plattform för plattform

Mäktigaste på Youtube

  1. JLC

  2. IJustWantToBeCool2

  3. Emil Hansius

  4. Winsent Thunholm Wikman

  5. Uppdrag: Mat

Mäktigaste på Tiktok

  1. Aftonbladet

  2. Wonderboi

  3. Emelie Nilsson

  4. Expressen

  5. Kevin Bang

Mäktigaste på Facebook

  1. Kattjouren

  2. Sverigedemokraterna

  3. Frusna Tassar

  4. SVT Humor

  5. Magdalena Andersson

Mäktigaste på X

  1. Hanif Bali

  2. Carl Bildt

  3. Magnus Ranstorp

  4. Alice Teodorescu Måwe

  5. Ivar Arpi

Mäktigaste på Instagram

  1. Joakim Lundell

  2. Jonna Lundell

  3. Klas Eriksson

  4. Lucas Simonsson

  5. Sveriges Roligaste Barn

Källa: Maktbarometern 2024, Medieakademin.

Läs mer