21 år gammal tog sig Pouya Boland från Nederländerna till Sverige och startade år 2012 modesajten Chiquelle, tillsammans med syskonen Mona och Hadi Doughforosh Banan.
Varumärket blev snabbt populärt och bolaget satsade stort på samarbeten med influencers i sociala medier. Som mest hade Chiquelle över en halv miljon följare i sina kanaler.
När den första fysiska butiken öppnade 2021 – i Mall of Scandinavia i Solna – stod över 500 kunder och köade i timmar.
Under det brutna räkenskapsår som avslutades i juni 2021 omsatte Chiquelle 71,6 miljoner kronor och gjorde en vinst på cirka 600.000 kronor. Och ambitionerna framåt var stora.
“Vårt mål är att växa till 500 miljoner och till och med 1 miljard kronor i omsättning på sikt”, sa Pouya Boland till Breakit.
Så blev det inte.
2022 låg omsättningen fortfarande på drygt 70 miljoner kronor – under det räkenskapsår som löpte fram till juni månad. Samtidigt vände Chiquelle från vinst till ett resultat på minus 15,5 miljoner kronor.
I oktober 2023 ansökte Chiquelle om konkurs. I förvaltarberättelsen för konkursen nystas en hittills okänd härva upp. Det handlar om misstänkt olagliga utbetalningar, privata utgifter som betalats med företagets pengar och grova fel i bokföringen.
Aggressiv expansion och stora skulder
Vi spolar för en kort stund tillbaka bandet till 2018 då Chiquelle inledde en “aggressiv expansionsfas", enligt konkursförvaltaren Mikael Kubus redogörelse.
En rad satsningar gjordes fram till 2022. Bland annat flyttades lagret till en extern leverantör i Nederländerna, två fysiska butiker öppnades, hemsidan gjordes om och en app där kunder skulle kunna testa kläder digitalt lanserades.
Huvudkontoret flyttades också från Rosersberg i Sigtuna till Kungsgatan i centrala Stockholm.
Efter coronapandemin och när konjunkturläget försämrades 2022 tvingades Chiquelle, som tidigare inte tagit in något externt kapital, låna 13 miljoner kronor från DBT Capital. Lånet blev senare ännu större.
Trots den extra finansieringen fick Chiquelle under början av 2023 “betydande svårigheter att betala sina leverantörer”, enligt konkursförvaltaren. I september började uppgifter om läget att läcka ut till media.
Missförhållanden och hot om konkurs
Aftonbladet rapporterade om butiksanställda som vittnade om löner som inte betalats ut, krav på obetald övertid och andra missförhållanden. Elen på flaggskeppsbutiken i Mall of Scandinavia hade också stängts av i flera veckor, på grund av obetalda räkningar.
Bakom kulisserna hade hyresvärden Rodamco Handel redan i juni 2023 hotat med att försätta Chiquelle i konkurs. Samma hot kom under sommaren från flera verksamhetskritiska leverantörer – bland annat lagerhållaren i Nederländerna.
Chiquelle undersökte möjligheterna att genomgå en rekonstruktion – men istället blev det till sist konkurs den 3 oktober 2023.
Redan då hade bolaget skulder på över 10 miljoner kronor hos Kronofogden. Men det skulle visa sig att läget var värre än så.
Grova fel i bokföringen
Den sista årsredovisningen som Chiquelle skickade in till Bolagsverket, före konkursen, var för det brutna räkenskapsåret fram till juni 2022.
Där har revisorn anmärkt att Chiquelle bland annat inte “i rätt tid eller med rätt belopp” redovisat avdragen skatt, sociala avgifter och moms.
För perioden efter det – resten av 2022 och fram till konkursen 2023 – har konkursförvaltaren inte kunnat “följa rörelsens förlopp, ekonomiska ställning och resultat”. Han listar följande anledningar:
-
Det saknas underlag för att verifiera intäktsredovisningen
-
Det saknas underlag för väsentliga affärshändelser
-
Väsentliga kostnader har bokförts kvartalsvis med gemensamma verifikationer
-
Bolaget har tillämpat både kontant- och faktureringsmetoden i redovisningen
Privata lån på bilar
I förvaltarberättelsen om konkursen, som skrevs i april 2024, uppmärksammas också ett antal misstänkt “olagliga utbetalningar”.
Det handlar dels om att drygt 470.000 kronor från 2022 och fram till konkursen betalats ut till grundarna. Majoriteten av pengarna ska ha gått till amorteringar på privata billån, enligt förvaltarberättelsen.
Under det kaosartade slutet på historien om Chiquelle verkar alltså grundarna ha låtit företaget stå för avbetalningar på privata bilar.
Utöver detta nämns i förvaltningsberättelsen också “ett tiotal” utbetalningar på totalt 2,3 miljoner kronor som inte hade bokförts och som var misstänkt olagliga.
Nu, när Breakit pratar med konkursförvaltningen ett halvår senare, har man lyckats slå fast att utbetalningarna på 2,3 miljoner verkar vara knutna till verksamheten.
Vad gäller de privata billånen kvarstår misstanken om att dessa betalningar kan vara olagliga. Konkursen är dock fortfarande öppen och ingenting har polisanmälts.
Mycket av oklarheterna kring betalningarna har, enligt Erik Dunbäck Pekkari, jurist på Ackordscentralen som arbetar tillsammans med förvaltaren Mikael Kubu, att göra med det allmänna kaoset i Chiquelles bokföring.
“Det har åtminstone under de icke-reviderade verksamhetsåren varit väldigt rörigt”, säger Erik Dunbäck Pekkari.
Utöver amorteringarna på billån finns, enligt förvaltarberättelsen, “ett antal retroaktiva löneuttag” av grundarna på omkring 648.000 kronor och ett antal leverantörsbetalningar som skulle kunna vara återvinningsbara, enligt konkurslagen.
I klarspråk: Dessa pengar kan konkursboet komma att kräva tillbaka.
Grundarna jagas av tingsrätten
Vid sidan av konkursen pågår även en tvist mellan Chiquelles tre grundare och långivaren DBT Capital.
Enligt handlingar från Solna tingsrätt har DBT Capital totalt lånat ut 20 miljoner kronor till Chiquelle. Av denna summa återstår 15 miljoner kronor att kräva in och konkursförvaltaren har meddelat att DBT Capital inte kommer att få någon utdelning från konkursboet.
De tre grundarna – Pouya Boland och syskonen Mona och Hadi Doughforosh Banan – har när lånet togs skrivit under en så kallad solidarisk personlig borgen på 7 miljoner kronor.
Alla tre delgavs stämningar från tingsrätten i juni 2024 - hittills har ingen svarat, enligt dagboksblad från tingsrätten.
I början av augusti – alltså för två månader sedan – vann DBT Capital på walkover i en så kallad deltredskodom mot Mona Doughforosh Banan. Detta då hon inte deltog i förhandlingen och heller inte svarade på stämningen i tid. Nu är hon skyldig att betala 5 miljoner kronor.
Nya stämningar och påminnelser har sedan dess skickats till Pouya Boland och Hadi Doughforosh Banan.
Breakit har sökt DBT Capitals vd Alexis Kopylov som svarar att bolaget inte kommenterar enskilda ärenden eller kunder.
Vd:n: "Jag har inte lämnat Sverige"
Vad gäller Chiquelles vd Pouya Boland ser det ut som att han lämnat Sverige. Enligt Bolagsverket är han i dag skriven på en adress i Nederländerna, och enligt hans sociala medier står det att han huserar i Amsterdam, Los Angeles och Dubai.
Efter publiceringen av denna artikel tillbakavisar Pouya Boland dessa uppgifter i ett mejl till Breakit.
"Jag har inte flytt Sverige, jag bor och är folkbokförd i Sverige. Uppgifterna är falska", skriver han.
Angående informationen i Instagram-profilen skriver Pouya Boland att detta handlar om att han reste mycket mellan de tre länderna och att texten inte uppdaterats sedan 2019.
Den nederländska adressen hos Bolagsverket har, enligt honom, inte uppdaterats sedan han mellan 2012 och 2015 var folkbokförd i Nederländerna.
"Vi gjorde dessvärre allt vi kunde för att rädda företaget och varumärket från konkurs och, precis som andra. 90 procent av alla e-handelns- och modeföretag för att överleva eller har gått i konkurs och de som fortfarande lever backas upp av lån och har röda siffror", skriver Pouya Boland.
Vad de mer anonyma grundarsyskonen Mona och Hadi Doughforosh Banan gör i dag är oklart.
Chiquelles konkurs har ännu inte avslutats och konkursförvaltningen arbetar nu bland annat med att sälja av Chiquelles immateriella rättigheter och driva in fordringar, uppger Erik Dunbäck Pekkari.
Det finns idag ingen som kommer att ta över Chiquelles verksamhet. Butikerna har stängt och det går inte att handla från sajten.
Breakit har vid upprepade tillfällen sökt Chiquelles två övriga grundare.