Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Facket blåser upp till ny strid – stämmer Google och vill ha kollektivavtal

Artikel bild
Martin Wästfelt, förhandlingschef på Unionen och Sundar Pichai, vd på Google. Foto: Press/TT

Strid på både Klarna och Tesla – nu vill facket ha kollektivavtal på sökjätten.

“Det finns stark vilja på de här företagen att få ett inflytande”, säger Martin Wästfelt, förhandlingschef på Unionen.

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

jon.wahlqvist@breakit.se

Webbredaktör

I slutet av förra året blåste det upp till strid på den svenska betaljätten Klarna. Facket krävde kollektivavtal och hotade med strejk och efter mycket om och men tecknade till slut Klarna ett avtal. Samtidigt ligger som bekant Tesla i en segdragen konflikt med IF Metall och också Spotify har krav på sig från facket att teckna kollektivavtal.

Nu har facket och ett techbolag hamnat i en konflikt igen, skriver tidningen Kollega.

Den här gången handlar det om jättebolaget Google. Bakgrunden är en omorganisation som skedde på bolaget i början av 2024. Då kallades två svenska anställda in på ett möte och fick beskedet att deras tjänster skulle försvinna. De erbjöds enligt facket att skriva på en “ömsesidig överenskommelse” och säga upp sig. Båda tackade nej. Två veckor efter händelsen kallade Google till förhandling med de anställdas fackförbund Unionen. Men Unionen menar att Google blandade in facket för sent och nu har konflikten tagit sig ända upp till Arbetsdomstolen.

Google menar att de inte har gjort något fel.

“Vi har noggrant granskat detta ärende och anser att Unionen saknar grund för sitt anspråk”, skriver Andrea Lewis Åkerman, kommunikationsansvarig på Google Sverige i ett mejl till tidningen Kollega.

“Vi kommer att försvara vår sak i målet.”

Martin Wästfelt som är förhandlingschef på Unionen säger att konflikten är ett sätt att få till ett kollektivavtal på Google.

“Ja det kan man säga. Vi vill att våra medlemmar ska ha kollektivavtal på sin arbetsplats.”

Han vill inte säga hur många medlemmar Unionen har på Google men menar att det finns tillräckligt för att hävda deras rättigheter.

 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer