Sök ikon

DEBATT

CHARLOTTE HOLMEN: 250 Spotifyjobb flyttas utomlands – är Sverige för lagom?

Artikel bild
Charlotte Holmen, grundare Wetal. Foto: Press

I veckan kom Kammarrättens beslut att neka Spotify rätten att låta 250 anställda jobba natt. Anledningen? Tjänsten anses inte vara tillräckligt samhällsviktig. Spotify får lägga ut jobben utomlands. Jag kan inte låta bli att tänka att Sverige agerade lite väl "lagom" i den här situationen.

Det skriver entreprenören Charlotte Holmen i en debattartikel.

Breakit

Breakit

nyheter@breakit.se

Jag driver Wetal som förmedlar IT-konsulter från Europa. Förutom Sverige är mina favoritländer att arbeta med är Polen och Ukraina, särskilt tack vare deras kompetens och otroliga arbetsmoral. 

När kriget och inflationen slog till drog sig många techbolag ut ur Ukraina av rädsla för störningar – men istället för att vika sig taggade ukrainarna till och engagerade sig ännu mer. 

De bestämde sig för att visa för utländska kunder att de skulle leverera trots de störningar som kriget innebar. Idag står de kvar starka som ett av våra främsta tekniska nav i Europa.

För dessa människor betyder ett jobb oerhört mycket. Enligt mina erfarenheter som uppdragsgivare så visar de en arbetsvilja som är svår att matcha.

Men hur agerar vi i Sverige? Vi avsäger oss 250 jobb på Spotify för att vi inte vill jobba natt. Kammarrätten menar att endast samhällsviktiga tjänster får bedriva nattarbete och tydligen lever världens största musiktjänst inte upp till det. 

Spotify är en av de största tech-framgångarna i Sverige. De har skapat tusentals jobb, inte bara direkt genom anställningar på företaget utan också indirekt genom leverantörer och tjänsteleverantörer inom teknik, marknadsföring och media.

Som ett globalt företag som har sitt ursprung och huvudkontor i Sverige bidrar Spotify till statliga och kommunala skatteintäkter, både genom de anställdas inkomstskatt och företagets egna skatter. Är det inte viktigt?

Internationella tjänster ska fungera i alla tidszoner. Om svenskar inte vill utföra dessa 250 jobb så kommer någon annan gladeligen göra det, och då har vi större problem än nattjobb. Att entreprenörer som vill innovera kommer att hitta sina bästa samarbeten utomlands. 

Om vi vill främja svenska techbolag att fortsätta innovera, konkurrera globalt och skapa fler arbetstillfällen måste vi vara mer flexibla – och anpassa oss efter den nya tid vi lever i.

CHARLOTTE HOLMEN, grundare och vd Wetal

Läs mer