Känslan är såväl högtidlig som ångestdrypande. Det är nu det gäller. Högskoleprovet.
Den som vet, den vet.
Men att plugga inför provet, som äger rum vid ett par tillfällen per år, är inte det lättaste, menar Magnus Olsson.
“Som studerande är man ofta ensam i sina förberedelser – man får inte så mycket hjälp av lärare eller kompisar. Mycket måste man göra på egen hand”, säger han.
Tillsammans med Johnny Tran och Jörgen Niklasson, den sistnämnda med en lång karriär som mattelärare i ryggen, har han grundat bolaget Edtech Disruptor, som ligger bakom HP-appen, för att få fler att kunna studera inför det ofta fruktade provet.
“Det måste finnas möjlighet för alla att nå sin drömutbildning, oavsett bakgrund, skolgång och förutsättningar. Där tror jag att den här typen av verktyg kan hjälpa många på vägen.”
“När vi drog igång visste vi att det fanns andra existerande lösningar, men vi tyckte att det var lite gammalmodig och dessutom ganska dyra.”
Appen lanserades förra året och har sedan dess använts av 20.000 personer, varav hälften inför höstens prov som snart går av stapeln.
“Vi har implementerat AI i vissa delar av tjänsten. När man gör uppgifterna i appen så kan det hända att man ibland inte förstår hur man ska lösa uppgiften på bästa sätt. Då har vi dels en förklaring på hur man gör det, men sen kan man även diskutera med appen och få mer information”, säger Magnus Olsson.
Affärsmodellen går ut på att användare betalar för att ha tillgång till hela tjänsten. Exempelvis kan en användare betala närmare 1000 kronor för att få tillgång under ett års tid.
Vissa delar är gratis, för att studerande ska kunna testa appen.
Under 2023, året då appen lanserades för användare, omsatte bolaget 236.000 kronor med ett resultat på 144.000 kronor.
Idag har bolaget ett globalt team på sammanlagt nio personer, där de flesta är avlönade. De som inte är det är delägare istället, berättar Magnus Olsson.
I år vill bolaget nå en miljon kronor i omsättning.
“Det är lite oklart om vi kommer att uppnå det, men vi är en bra bit på vägen.”
Vad resultatet väntas landa på vill han inte kommentera.
Bolaget är långt ifrån ensamma att ta sig an marknaden för utbildningshjälpmedel och plattformar. Albert, Gradr, Learnster och Zcooly är några av spelarna som gett sig in på edtech-arenan.
Hur ser du på konkurrensen?
“Det finns flera etablerade aktörer, men det är framförallt en som är en stor konkurrent. Vi tycker att det finns mycket mer att göra med dagens teknik än vad det bolaget har gjort hittills. Utifrån det känner vi att vi är en ny modern spelare som tror på att vår produkt behövs på marknaden."
Hur säkerställer ni att ni inte blir omsprungna?
“För mig handlar det om en balans mellan vision och genomförande. Du behöver först ha en tydlig idé om vart du vill ta dig, och jag känner verkligen att vi har en stark och unik vision om vad som är möjligt, som inte många andra har. Lärande kommer förändras i grunden de närmsta 10 åren.”
Lika viktigt är det att stämma av med användarna längs vägen, så att bolaget vet att det bygger något användarna faktiskt behöver.
“Vi har kontakt med våra användare i princip varje dag, och det är deras feedback som hjälper oss att hålla oss på rätt spår. När det gäller genomförandet handlar det om hur snabbt vi kan iterera och förbättra. Vi har vårt eget engagerade in-house-team som verkligen brinner för produkten, och ibland lägger vi ner extra timmar på kvällarna för att se till att vi når våra mål.”
Hur har ni finansierat verksamheten hittills?
“Uppstarten bekostade vi med egna medel. Vi har andra jobb vid sidan av det här. Nu finansieras bolaget dels av intäkter men också av ett lån från Almi.”
Kommer ni fortsätta på samma spår, eller planerar ni att söka extern finansiering?
“Under den här fasen fortsätter vi så här. Men om vi ska ta verksamheten utomlands för liknande att hjälpa studenter att förbereda sig för liknande prov som högskoleprovet, som det ju finns i hela världen, så kommer det att behövas investerare. Men vi får se om en sådan expansion kan bli aktuell.”
Vad har ni för utmaningar just nu?
“Allt, typ. Det är mycket att göra på många fronter och vi försöker ständigt bli bättre. En utmaning är ju faktiskt att man ibland behöver trolla lite med knäna. I och med att vi inte är backade av investerare så är det en utmaning att skapa guld av ganska små medel.”
Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.