Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Harvest Moon vill göra kiss till guld – går i konkurs: ”Det här var vår svaga del”

Artikel bild

Impactbolaget Harvest Moon går i konkurs. Det innovativa bolaget – som i grund och botten vill ändra hur svenskarna går på toaletten – hade fått igång produktionen och försäljningen men föll på en essentiell punkt.

”Det blev en brant inlärningskurva”, säger entreprenören Peter Thuvander och ser likheter med Northvolt.

Nu hoppas han att fler kommer att se värdet i det han har skapat.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Impactbolaget Harvest Moon bygger innovativa toaletter som också fungerar som energiresurser och förvandlar kiss till guld, eller rättare sagt kvävet till kompost. Breakit har tidigare besökt bolagets passionerade grundare Peter Thuvander i Sköndal och skrev förra året när de plockade in miljoner – bland annat från en tidigare H&M-topp. 

För en vecka sedan damp ett mejl ner i Breakits inkorg, en uppdatering från grundaren. 

“Bra: vi har startat produktionen och försäljningen. Fått glada kunder och en bunt designpriser. Dåligt: Tröga marknader och investerare så vi är i rekonstruktion.”

När Breakit återkommer till Peter Thuvander ett par dagar senare har rekonstruktion ändrats till konkurs. 

”Jag pratade precis med en kompis vars arkitektkontor också går i konkurs. Vi är trendiga”, säger han med en dos svart humor. 

Vad var det som hände?

Entreprenören berättar att sedan bolaget tog in riskkapital 2019 så har det varit en brant inlärningskurva. 

”Man måste lära sig alla finansieringsdelarna. Vi har haft väldigt hög teknisk kompetens på vårt team på fyra anställda plus konsulter”, säger han. 

”Men att kapitalisera på ett bolag är en helt annan skill. Hur man driver och stänger rundor. Under perioden med lågräntemiljö hade vi relativt lätt ändå. Men vi var inte tillräckligt slipade när räntorna höjdes. Vi togs på sängen.”

Kattens liv förbrukade

Harvest Moon hade nyligen fått igång den industriella produktionen och försäljningen innan konkursen var ett faktum. Bolaget hade inte heller dragit på sig särskilt stora skulder. Harvest Moon förde samtal med B2B-kunder, fastighetsbolag i Danmark, Tyskland, Österrike, USA, Nya Zeeland, Japan och Costa Rica. Det fanns också gott om förfrågningar från privata kunder. 

När Breakit pratade med grundaren förra året så hade bolaget tagit in 19 miljoner. Det fanns planer på att ta in ännu mer under året. Peter Thuvander sa att strax under 6 miljoner behövdes för att rulla genom lanseringen. Under sommaren så blev det så. Harvest Moon fick in 5,4 miljoner kronor från både nya och gamla investerare, där Nils Vinge, tidigare investeringschef på klädjätten H&M, deltog.

Varför blev det konkurs till slut?

Peter Thuvander säger att ”kattens alla liv var förbrukade”. 

”När man driver bolag blir man van vid kriser. Det är inte som att man inte har haft utmaningar förut. Men vissa saker går att lösa, vissa inte.”

Men det var en pengafråga?

”Ja. Vi har en svag del och det är kommunikation till investerare. Vi har inte varit tillräckligt bra för att nå ut och säga att vi finns. Det blir extremt tydlig i högräntemiljö.”

Peter Thuvander säger att de befintliga ägarna har varit lojala men att det kommer en gräns även för dem att orka dra lasset. Att starta produktion sväljer massor av pengar. 

”Så är det för industriell produktion, där Northvolt är ett exempel. Ett digitalt bolag hinner ställa om, ändra algoritmen eller skära ner personalen. Det går inte på samma sätt i industribolag.”

Nu hoppas Peter Thuvander på bud på konkursboet och att Harvest Moon får den framtid som bolaget förtjänar. 

”Jag tror och jag är ganska säker på att det finns värde i vad vi gör, produktionen är uppe och det finns redan försäljning. Kanske måste man få den frågan ibland: Är det vi har gjort något som har ett värde?”, säger han och tillägger:

”Utan pengar kommer den frågan snabbare.”

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer