Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Klarna-Sebastian om största hotet: ”Vill ge anställda mer pengar”

Artikel bild
Sebastian Siemiatkowski, Klarna. Foto: Press

Sebastian Siemiatkowski varnar för en ”brain drain” i Europa – och ser det som det största hotet mot fintechjättens kommande börsnotering.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Det är för svårt att värva techtalanger i Europa. Det säger Sebastian Siemiatkowski i en intervju med CNBC. Klarna-vd:n går så långt som att säga att en europeisk ”brain drain” är det största hotet mot bolagets kommande börsnotering. 

”När vi tittar på riskerna med noteringen, vilken är då den största risken enligt min mening? Vår kompensation.”

Det handlar om i Sebastian Siemiatkowskis mening ogynnsamma aktieoptionsprogram som gör att europeiska bolag, särskilt de i Sverige och Storbritannien, har svårt att ta upp kampen om talangerna med amerikanska jättar som Meta och Google. Han syftar till att anställda i mogna startups i USA äger runt 20 procent av sina företag – det dubbla jämfört med sina europeiska motsvarigheter. 

Och det är inte bara Europas ovilja att ge generösa kompensationspaket till techtalanger som gör det svårare att konkurrera med amerikanerna. De sociala avgifterna i Europa, som är kopplade till kompensationerna, är ytterligare ett hinder, enligt toppchefen. 

”Det handlar inte om att bolag inte är villiga att betala. Det stora problemet är bristen på förutsägbarhet. Om personalkostnaderna hänger ihop med mitt aktiepris och det har påverkan på mitt resultat, på kostnaderna för mitt bolag, då blir det omöjligt att planera”, säger Klarna-chefen. 

Sebastian Siemiatkowski avslöjade inga fler detaljer om den kommande IPO:n. Det är fortfarande okänt var och när en notering väntas ske. Samtidigt väntas Klarna vara en av de första stora namnen som gör debut på börsen på flera år. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer