Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Så hög är lönen på Northvolt – så mycket tjänar de anställda

Artikel bild
Peter Carlsson, vd och grundare, Northvolt. Foto: TT

Kris på kris på kris – så mycket tjänar de anställda på batteribolaget Northvolt. Men lönerna i ledningsgruppen är betydligt högre.

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

jon.wahlqvist@breakit.se

Webbredaktör

Det började som en framgångssaga. Batterikungen Peter Carlsson, med en bakgrund på Tesla, skulle bygga framtidens batterier i Skellefteå. 

Och det blev en pangstart. Kapitalet strömmade in och fabriken, som skulle bli lika stor som Gamla Stan i Stockholm, byggdes, anställde massa personal och öppnade. 

Sen började problemen. 

Förra året gjorde bolaget en förlust på hisnande 12,5 miljarder kronor och jakten på nya pengar för att kunna vända på skutan går sådär. Visserligen har Peter Carlsson och Harald Mix sagt att de ska fortsätta stötta bolaget men det räcker inte långt för att nå fram. 

Samtidigt har flera dödsolyckor inträffat på fabriken i Skellefteå och tusentals har sagts upp i jakt på att kapa kostnader.

I vår stora lönekartläggning av techbolagen i Sverige kollade vi naturligtvis också på lönerna på Northvolt. Även om de i toppen på lönepyramiden säkert tjänar en hel del är snittlönen på bolaget inte bland de högre. Vi hittar Northvolt först på plats 211 av de 324 bolag vi har tittat på. Snittlönen bland bolagets över 5000 anställda under förra året låg på 47.721 kronor i månaden.

Men för ledningen i bolaget ligger lönerna betydligt högre. Kollar vi på snittlöner till styrelse och ledningsgrupp, totalt 20 personer, ligger ersättningen på 206.492 kronor i månaden.

För att kolla in snittlönerna på alla 324 bolag som vi kollat på – klicka här.

Läs mer