Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Open AI:s krav på investerarna – ge inte pengar till Elon Musk

Artikel bild
Sam Altman och Elon Musk – fejden fortsätter. Foto:TT

Sam Altman och gänget på Open AI fick precis in 6,6 miljarder dollar – och skaffade på kuppen exklusiva avtal med investerarna, uppger källor.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Open AI har precis avslutat en helt enorm kapitalrunda på 6,6 miljarder dollar, motsvarande runt 70 miljarder kronor, till en hisnande värdering på motsvarande 1600 miljarder kronor. 

En monsun bland pengaregn med andra ord. 

Financial Times skriver att AI-bolaget inför rundan bad investerarna, däribland Microsoft och Nvidia, att inte gå in med finansiering i någon konkurrerande tjänst som Anthropic eller Elon Musks xAI. Tidningen hänvisar till flera källor med insyn i affärerna. 

FT skriver att det inte är ovanligt att VC-firmor som backar ett bolag väljer att inte investera i en sektorskollega men att exklusivitetsavtal är sällsynta. 

Draget lär inte tas emot med öppna armar av Elon Musk som har stämt Open AI och dess grundare Sam Altman för att ha svikit sitt grundlöfte om att tjäna mänsklighetens bästa. 

Det går inte att säga annat än att Open AI ser ut att leda AI-racet och att Elon Musk ligger steget efter. Ett tecken på det är kanske att xAI precis flyttat in i Open AI:s gamla lokaler, vilket Techcrunch uppmärksammat. 

LÄS ÄVEN: Uppgifter: Open AI blir vinstdrivande – och toppchefen Sam Altman får en superpott


Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer