Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Kinesiska maskinerna för dåliga – kan vara svaret på Northvolts problem

Artikel bild
Northvolt har haft ett avtal med kinesiska Wuxi Lead. Foto:TT/Press

Northvolts turbulens började med att det kom ut att batteriproduktionen haltade. Rejält.

Sedan dess har de ekonomiska problemen blivit akuta för det svenska industrihoppet.

Mitt i allt finns kinesiska maskiner som inte funkar som de ska.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Kina och Northvolt är två olika narrativ. Det ena är att Northvolts raison d'être, ungefär existensberättigande, är att Europa ska utmana Kinas dominans på batterimarknaden. 

”Det var den främsta drivkraften till varför vi började med detta”, sa Northvolts vd och grundare Peter Carlsson när han intervjuades i NPR förra sommaren.

Å andra har Northvolt blivit beroende av utrustning och arbetskraft från just Kina. Kinesiska bolaget Wuxi Lead Intelligent Equipment – med kopplingar till Kommunistpartiet i Peking – är en samarbetspartner vars maskiner är helt avgörande för batteriframställningen, skriver DN

Men det är också här det har krånglat, skriver tidningen och hänvisar till fem av varandra oberoende källor på Northvolt. De säger att maskinerna utgjort ett av de stora hindren när det handlar om att skala upp produktionen. 

”Det handlar om funktioner som borde ha funnits, men som inte fanns där”, uppger en källa.

Det har förekommit spekulationer om medveten manipulation från Kina men enligt DN:s uppgifter så ska Wuxi Lead ha uppgett för Northvolt att det inte har funnits något uppsåt. Det kinesiska bolaget har inte svarat på DN:s frågor men skriver i ett uttalande på sociala medier att de utgår från internationella standarder och regler.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer