Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Open AI stänger enorm runda – värderas till 1600 miljarder

Artikel bild
Sam Altman, vd och medgrundare av Open AI.

Nya kapitalet cementerar jättens roll.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Open AI har stängt en runda på 6,6 miljarder dollar. Rundan cementerar Open AI:s roll som ett av världens högst värderade privata bolag. Open AI kan nämligen nå en värdering på 157 miljarder dollar, motsvarande 1600 miljarder kronor, i samband med det nya kapitalet, skriver Reuters. Bland investerarna märks bland annat Microsoft och Nvidia. 

Rundan är klar kort efter att Sam Altmans bolag enligt uppgift tagit ett stort kliv mot att bli ett vinstdrivande maskineri

Källor säger till Reuters att koncernen ska göras om så att kärnverksamheten blir vinstdrivande och att styrelsen i det icke-vinstdrivande bolaget får minskat inflytande. Syftet ska vara att göra företaget mer attraktivt för investerare. 

En del av planen är också att ge vd:n Sam Altman en aktieandel i företaget. Sam Altman är i skrivande stund god värd cirka 2 miljarder dollar, vilket kommer öka drastiskt om förändringarna går i lås, skriver Bloomberg.

Open AI är om än högt värderade ännu inte vinstgivande. Amerikanska CNBC skriver att Open AI väntas göra en förlust på ungefär 5 miljarder dollar i år, ungefär 50 miljarder svenska kronor i år.

Mycket pengar så klart men eftersom bolaget växer snabbt kanske det inte behöver betyda problem. I år väntas Open AI dra in 3,7 miljarder dollar i intäkter, nästa år väntas den siffran ha ökat till 11,6 miljarder dollar.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer