Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Plötsligt vd-byte på Rugvista – Ebba Ljungerud gör comeback

Artikel bild
Ebba Ljungerud och Michael Lindskog.

Michael Lindskog lämnar som vd för Rugvista, ett av Stockholmsbörsens största e-handelsbolag. 

Ersättaren är en kvinnlig näringslivsprofil som tvingades bort från en annan vd-stol.

Martin Hävner

Martin Hävner

martin@breakit.se

Reporter

Av ett pressmeddelande från Rugvista på måndag eftermiddag framgår att Michael Lindskog lämnar vd-uppdraget redan samma dag efter ha “kommit överens” med styrelsen om detta. 

Bolagets styrelseordförande Martin Benckert, som är vd för Madhat som äger cirka 12 procent av aktierna i e-handelsbolaget, tackar Michael Lindskog i pressmeddelandet men ger inte någon explicit förklaring till varför han måste lämna. 

Rugvistas rapport för det andra kvartalet, som kom i mitten av augusti, uppfattades av många betraktare och ägare som en besvikelse. Omsättningen växte inte och rörelseresultatet backade från 12 till 2 miljoner kronor. Aktien har fallit med 22 procent sedan dess. 

Ersättaren

Michael Lindskog efterträds, åtminstone tillfälligt, av Ebba Ljungerud som suttit i Rugvistas styrelse sedan våren 2023. Hon har utsetts till tillförordnad vd med tillträde på måndagen. 

“Ebba Ljungerud har mångårig erfarenhet av ledande befattningar i både svenska och internationella konsumentnära tillväxtbolag, i dagsläget bland annat som styrelseordförande för Nelly Group AB. Hon har tidigare varit koncernchef och VD för Paradox Interactive AB samt kommersiell chef för Kindred AB”, motiveras valet i pressmeddelandet från mattbolaget.

Hennes sorti från just Paradox hösten 2021 framkallade många rubriker, särskilt eftersom ersattes av storägaren Fredrik Wester som såg sig nödgad av att göra comeback på gamingbolagets vd-stol. 

Michael Lindskog kommer att stå till styrelsens och bolagets förfogande under uppsägningstiden, skriver Rugvista. 

Läs mer