Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Annonssamarbete med Visa

Kunde nysatsa – tack vare She’s Next-stipendiet: ”Ovärderligt”

Vendela Vikman och Linnea Markmeyer, Unna, Mary Juusela, Lika Olika och Anna Bergholtz, Unique Power.

Är du en kvinnlig entreprenör som vill ta nästa steg i din företagsresa? Då är det dags att söka Visas She’s Next-stipendium för 2024.
Så här har initiativet hjälpt fjolårets mottagare.
”Vi fick en bekräftelse på att arbetet med empati och medmänsklighet är rätt och viktigt för fler”, säger Mary Juusela, grundare av Lika Olika.

Arbetet för ett jämställt företagande går vidare. Men svenska kvinnor är fortfarande underrepresenterade som företagare, enligt en rapport från Svenska Tillväxtverket. Kvinnor möts av fler hinder i sitt företagande, till exempel när det gäller att resa kapital.

För att underlätta det kvinnliga entreprenörskapet startade Visa, en global ledare inom digitala betalningar, därför initiativet She’s Next. Ett stipendium som riktar sig till kvinnor som i dag driver företag och vill ta det till nästa nivå. Stipendiet delar varje år ut 10 000 euro och ett år av personlig företagscoaching till tre kvinnoägda bolag.

”Vi på Visa arbetar för att skapa en mer inkluderande ekonomi. Därför vill vi stärka kvinnoägda företag eftersom vi tror att de spelar en viktig roll för att skapa tillväxt. Med She’s Next vill vi belysa vikten av kvinnors entreprenörskap och tillföra resurser där de behövs som mest – inte minst i ekonomiskt utmanande tider. Stipendiet riktar sig till kvinnliga entreprenörer som är i behov av kapital för att kunna växa, driva eller finansiera sitt företag”, förklarar Fredrik Lindquist, Country Manager för Visa i Sverige.

I fjol delades stipendiet ut till Anna Bergholtz, Mary Juusela och Vendela Wikman/Linnea Markmeyer. Så här har deras verksamheter gynnats av She’s Next under det gångna året.

  • Anna Bergholtz, grundare av communityn Unique Power. Ett företag som kallar sig ”proffs på funktionsmångfald” och erbjuder utbildning och konsultstöd inom inkludering och funktionsnedsättning.

”Att få det här stipendiet var en bekräftelse på att det vi gör är rätt. Det visar att fler än vi förstår att det är smart att ta tillvara kompetenser och perspektiv hos personer med funktionsnedsättning. Tack vare stipendiet har vi kunnat investera i en tre månader lång kampanj på sociala medier, som nyligen startat. I kampanjen delar personer med synliga och osynliga funktionsnedsättningar med sig av sina liv. Vi sprider kunskap om inkludering och bidrar till en ny syn på funktionsnedsättning.”

”Jag upplever också att vi uppmärksammas mer och börjar få in fler uppdrag tack vare stipendiet. Visa gör ett väldigt bra jobb med att belysa kvinnligt entreprenörskap ur ett mångfaldsperspektiv”, berättar Anna idag.

  • Mary Juusela, skapare av Lika Olika-metoden. I dag används Lika Olika-metoden brett inom svenskt näringsliv och skola för att belysa hur exkludering påverkar individers potential, produktivitet och livskvalitet.

”She’s Next har skapat många fina ringar på vattnet för Lika Olika. Framför allt har den positiva uppmärksamheten och kredibiliteten den gett oss lett till ett större intresse hos potentiella samarbetspartners. Ett sådant här stipendium visar att någon tror på en, vilket ger en vingar för att flyga vidare. Det är en bekräftelse på att arbetet med empati och medmänsklighet är rätt och viktigt för fler. Visas arbete för att lyfta kvinnligt entreprenörskap är ovärderligt. De som tar emot She's Next-stipendiet i år kan skatta sig lyckliga.”

  • Vendela Vikman, som tillsammans med Linnea Markmeyer grundade Unna. Den första svenskproducerade och ekologiska modersmjölkersättningen, som de vill ska bryta stigmat kring flaskmatning om amning inte fungerar eller inte räcker till.

”She’s Next har betytt jättemycket för oss. Stipendiet var ett viktigt erkännande som gav ytterligare motivation och trygghet i vår affärsidé. Nu kan fler se att vi är något riktigt bra på spåret. Rent ekonomiskt gjorde det att vi fick utrymme för en nysatsning. Vi finns nu tillgängliga i fler säljkanaler, med en egen webshop.”

”Vi har även kunnat realisera en ny produktlinje som är under full utveckling och släpps om några månader. Visas initiativ fungerar som en inspiration till kvinnor att våga köra sin grej, och jag önskar att fler får möjlighet till den uppmärksamhet vi fick genom She’s Next”, säger Vendela Vikman.

ANMÄL DITT FÖRETAG: Vill du bli årets She’s Next-stipendiat? Läs mer och ansök här!

 

Fakta om She’s Next

Ansökan till She's Next 2024 är öppen 1–31 oktober. För att ansöka måste ditt bolag:

  • Vara registrerat i Sverige
  • Ägas till minst 51 % av kvinnor
  • Ha varit verksamt i minst ett (1) år
  • Ha en fysisk eller digital närvaro som exempelvis en butik, hemsida eller liknande

Tre mottagare utses och meddelas under perioden 20 januari – 15 februari 2025.

Varje mottagare av She’s Next får 10 000 euro i stipendium från Visa för att kunna ta nästa steg i sin bolagsresa, ett år av personlig företagscoaching med Feminvest samt ett års medlemskap i Feminvest Expand, ett nätverk för kvinnliga entreprenörer.

Läs mer