Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Skulle hindra en AI-katastrof – nu stoppar han den nya lagen

Artikel bild
Gavin Newsom, guvernör i Kalifornien. Foto: TT

Lagen skulle stoppa en annalkande AI-katastrof – men har också kritiserats för att vara en ”innovationsdödare”.

Nu har Kaliforniens guvernör Gavin Newsom lagt in sitt veto mot AI-lagen.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Kalifornien – där bland annat Silicon Valley huserar – skulle få en ny lagstiftning kring artificiell intelligens, AI. Det var den första i sitt slag i USA. 

Men den högprofilerade AI-lagen SB 1047 har stött på patrull efter att ha röstats igenom en första gång, skriver flera amerikanska nyhetssajter däribland Techcrunch. Delstatens demokratiska guvernör Gavin Newsom har nämligen lagt in sitt veto mot lagen som ömsom påhejats och ömsom hatats. 

Lite kort kan man beskriva syftet med lagförslaget som att bolagen ska äga ansvaret för säkerheten kring tekniken och stoppa skadlig AI. Men lagen har också kallats för en innovationsdödare och branschen har varnat för att om den skulle implementeras så skulle bolagen ta sitt pick och pack och dra. Bland kritikerna finns bolag som Open AI och Metas AI-boss Yann LaCun

Lagförslaget, bör nämnas, har också kritiserats för att inte vara tillräckligt träffsäkert och för att ha ändrats efter instick från AI-bolaget Anthropic. 

Så här motiverade Gavin Newsom sitt vetobeslut: 

”Även om syftet är gott så tar SB 1047 inte i beaktande huruvida ett AI-system används i högriskmiljöer, involverar kritiskt beslutsfattande eller använder sig av känslig data. I stället så applicerar lagen en stringent standard på även de mest basala funktionerna – bara baserat på att det är ett stort AI-system. Jag tror inte detta är det bästa sättet att skydda allmänheten från de riktiga hoten med tekniken.”

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer