Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Idag kan Northvolts öde avgöras – ”livlina” uppges ligga på bordet

Artikel bild
Enligt källor kommer det att hållas ett "ödesmöte" idag – där Northvolts framtid kan avgöras. Foto: TT/Montage

Det beskrivs som något av ett ödesmöte. Idag möts Northvolts långivare för att diskutera finansieringen till batteribolaget.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Northvolts finansiella kris ska diskuteras av några av världens största banker och finansinstitut. Idag möts långivarna och bolagets framtid ligger på bordet. Centralt är det rekordstora gröna lånet på 50 miljarder kronor som beslutades om i våras, ett projekt som internt kallas ”Northern lights”, skriver Affärsvärlden

Lånet skulle gå till att expandera tillverkningen i Skellefteå men idag är det känt att Northvolt har haft stora problem i produktionen och pausat både verksamhet och utbyggnad. Jättelånet har inte betalats ut och som Breakit har skrivit förut så ska Northvolt ha försökt omförhandla villkoren i lånet

Affärsvärlden skriver att intensiteten i förhandlingarna kan illustreras av att omkring 300 bankirer bjöds in till ett Teams-möte i mitten av september. 

Tidningen skriver att Riksgälden, som har gett Northvolt garantier på upp emot 15 miljarder kronor inom ramarna för det gröna lånet, haft möten med bolaget och Svensk Exportkredit, en annan av långivarna, de senaste dagarna. 

Northvolt har sammanlagt tagit in runt 120 miljarder kronor i lån och direktfinansiering. I en intervju med Sveriges Radio efter nedskärningsbeskedet i måndags så Northvolts vd Peter Carlsson

”Skulle jag önska att vi kunde minska vår lånesituation? Ja, det hade inte varit fel.”

Northvolt har inte kommenterat uppgifterna men uppgav för Bloomberg tidigare i veckan att bolaget gör framsteg i sina finansiella diskussioner. Enligt uppgifter misslyckades bolaget med en runda på 15 miljarder kronor för en kort tid sedan. Bolaget ska behöva ett tillskott på minst 7,5 miljarder.

Bolagets presschef Matti Kataja skriver i ett sms till TT: 

”Vi återkommer med information när finansieringsrundan är klar.”

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

 

Läs mer