Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Annonssamarbete med Elastx

Tar revansch med helsvensk molnplattform – utmanar jättarna

Joakim Öhman och Henrik Grankvist, Elastx grundare.

En molnplattform som gör rätt för sig – där datan är i tryggt förvar inom Sveriges gränser. Det var entreprenörerna Joakim Öhmans och Henrik Grankvists vision – som de 2012 förverkligade med bolaget Elastx.
”Vi är som David mot Goliat i branschen, men det måste finnas ett schysst svenskt alternativ för SaaS-bolagen”, säger Joakim Öhman.

Henrik Grankvist och Joakim Öhman var redan veteraner i it-branschen när de grundade Elastx. Brända av en tidigare entreprenörsresa, som av olika anledningar gick i stöpet, identifierade de tillsammans en spirande bransch inom molntjänster – och en chans att göra skillnad.

”Vi insåg snabbt fördelarna med att leverera och konsumera it på det här sättet. Många företag fick vänta i månader på att få sina beställda servrar, som dessutom krävde mycket manuell hantering. Molnlösningar kunde eliminera mycket huvudvärk för dem”, säger Henrik Grankvist.

Dessutom såg de en möjlighet att utmana det rådande maktförhållandet i molnbranschen. Sverige och Europa har genom åren halkat efter USA, som dominerar marknaden med sina snabbskalande bolag.

”Vår vision var redan från start att kunna erbjuda ett riktigt bra och svenskt alternativ, där affärskritiska tjänster med känslig data kan hanteras med full regelefterlevnad – en svensk digital suveränitet”, berättar Joakim Öhman.

”Har lagt störst vikt på rätt värderingar och uthållighet”

Duon gick all-in. I stället för riskkapital belånade de sina hus. Allt för att fritt kunna utforma affären efter de egna värderingarna. De första åren tog grundarna knappt ut någon lön, jobbade stenhårt för att utveckla affären och lyfta fördelarna med en helsvensk molnlösning.

”Att välja rätt partners när du ska bygga ett bolag är direkt avgörande. Det vi har lagt störst vikt vid är rätt värderingar och uthållighet. Det ska kännas bra i magen och i den bransch vi är i så är det extra viktigt med långsiktiga investeringar och att bygga förtroende”, säger Henrik Grankvist.

Vi riktar oss mot SaaS-bolag som har en stor mängd affärskritiska data och tjänster, med tunga regulatoriska krav 

”Både ur ett miljöperspektiv, och rent samhällsmässigt, är det viktigt för oss att ta ett stort ansvar. Vi betalar skatt där vi finns och opererar, vi sponsrar olika lokala initiativ och icke vinstdrivande organisationer. På så sätt kan Elastx tillföra ett mervärde i samhället. Vi väljer också bort att jobba med branscher som vi anser inte tillför något värde, som vissa spelbolag där man kapitaliserar på redan utsatta människor”, berättar Joakim Öhman.

Kunderna vet alltid var datan är lokaliserad – i Sverige

För Elastx kunder innebär samhällsansvaret stora fördelar när det gäller säkerheten. Bolagets servrar står i tryggt förvar på svensk mark, till skillnad från de globala jättarna som har serverhallar över hela världen. De senaste årens eskalerande cyberattacker – och uppmärksammade it-skandaler på myndighetsnivå – har inneburit en större medvetenhet och känslighet kring hur data egentligen förvaras.

”All vår verksamhet sker med bas i Sverige, det är vad som skiljer oss från många stora spelare. Vi bygger vår plattform på samma sätt som de gör, med tre fysiska och geografiskt separerade datacenter. Det innebär en hög tillgänglighet och katastrofsäkring, så att tjänsterna kan rulla vidare även om något skulle hända. Vad jag vet är vi de enda som bygger på det här sättet i Europa”, säger Joakim Öhman.

”Vi gör onboardingen av nya kunder extremt mycket enklare”

Att Elastx är baserade i Sverige gör vardagen betydligt smidigare för bolagets kunder.

”Vi riktar oss mot SaaS-bolag som har en stor mängd affärskritiska data och tjänster, med tunga regulatoriska krav. Till exempel inom e-hälsa, finansiella tjänster och generella SaaS-plattformar inom offentlig sektor. För dem är det ofta viktigt att ha en digital suveränitet och att tjänsten finns i Sverige”, säger Henrik Grankvist.

”Alla våra anställda är svenska medborgare och har genomgått en komplett bakgrundskontroll. Vi har inte heller några underleverantörer, vilket gör det lättare för bolag att hålla koll på vilka som faktiskt har tillgång till deras data. Därmed blir onboardingen av nya kunder extremt mycket enklare för de som anlitar oss”, lägger Joakim Öhman till.

I dag har Elastx 30 anställda, som bland annat tillhandahåller en säker miljö för att träna AI-modeller, med en branschledande GPU-kraft.

”Datan som används för att träna en AI är det känsligaste ett bolag sitter på. Där kommer kraven för vilka leverantörer man använder, och vilka regulatoriska ramverk man måste följa, bara att öka. Där ser vi en enorm potential för vårt helsvenska erbjudande.”

LÄS MER: Så kan en helsvensk molntjänst från Elastx gynna er verksamhet

 

Läs mer