Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Oscar Properties-chefens brutala attack mot enskild aktieägare – “Personlig fejd”

Artikel bild
Oscar Engelbert, grundare Oscar Properties och nya vd:n Richard Bagge som bland annat anklagar en enskild aktieägare för att "ligga i en djup personlig fejd med Oscar Engelbert". Foto: TT/Press/Montage

Näringslivsprofilen Oscar Engelberts skapelse Oscar Properties balanserar numera på ruinens brant. 

Samtidigt som fastighetsbolaget kämpar för sin överlevnad skickar det börsnoterade bolagets nuvarande vd ut pressmeddelande där han går till attack – mot en enskild aktieägare. 

Ett liknande pressmeddelande har du aldrig sett.

Martin Hävner

Martin Hävner

martin@breakit.se

Reporter

Oscar Properties uppgång och fall är ett drama i flera akter. I vad som på goda grunder kan antas vara bolagets sista kapitel utspelas något som kan beskrivas som en blandning av tragedi och komedi.

På torsdagen hade Oscar Properties, mest känt för sina påkostade lyxbostäder i Stockholm, kallat till en extra stämma. Där skulle frågor av administrativ karaktär avhandlas, bland annat vissa förändringar som skulle underlätta för bolaget att emittera nya aktier.

Men det är inte för själva sakfrågorna som den här stämman kommer att bli ihågkommen, utan för det som hände sedan. 

Några timmar efter att stämman avslutats, men ändå ganska tidigt på torsdagskvällen, skickade nämligen bolagets vd Richard Bagge ut ett pressmeddelande med rubriken “Kommentar: en märklig stämma hölls idag”, där han gick till attack mot en enskild aktieägare, Peter Eriksson. Han röstade ner förslagen och det gjorde Richard Bagge förbannad. Mycket förbannad.

“Han ligger i djup personlig fejd med Oscar Engelbert. Han hade ca 70 procent av rösterna på stämman vilket han onekligen begagnade sig rätten av…. “, skriver vd:n i inledningen av pressmeddelandet. 

Han fortsätter: 

“Vi hade frågat honom innan stämman via hans ombud hur de avsåg ställa sig på stämman men inget besked gavs förrän på själva stämman. Det var väl en ytterligare triumf för honom, att tjuvhålla på den informationen så länge som möjligt”. 

Därefter följer en lång harang om att aktieägaren inte ville motivera sitt beslut att rösta ner de framlagda förslagen. Det gjorde Richard Bagge också förbannad. 

“Detta svarade han givetvis inte på men hans tystnad var talande. Hans ombud satt där o (sic!) skruvade på sig”, heter det i pressmeddelandet från bolaget som är noterat på Stockholmsbörsen (och inte på någon liten sidolista). 

I det avslutande stycket antyder Richard Bagge att han är medveten om att budskapet och tonen i pressmeddelandet inte tillhör vanligheterna. 

“Förstår att det är o-ortodoxt att skriva ett PM på detta sätt och jag medger utan omsvep att jag är indignerad. Men jag säger samtidigt, vi ger inte upp, vi tar nya tag o kampen för rädda OP fortsätter - ända in i kaklet. /…/ Så vi kämpar för alla 20 000 aktieägare, och för alla fordringsägare, inklusive Peter Eriksson...”. 

Detta är inte första gången Richard Bagge, som blev vd för Oscar Properties i somras, skickar ut pressmeddelande med innehåll som är “o-ortodoxt”. I början av augusti gick han till attack mot bostadsrättsföreningen Innovationen som han skickat in en konkursansökan riktad mot bolaget. 

Oscar Properties har idag ett börsvärde på knappt 50 miljoner kronor. Stamaktien har gått ner med 99,6 procent de fem senaste åren.

 

Läs mer