Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Dömd man sålde mobiltelefoner på Cdon – misstänks ha lurat staten på 22 miljoner

Artikel bild

Den narkotikadömda mannen köpte ett bolag genom Bolagsspecialisten. Med det ska han ha sålt mobiltelefoner på bland annat Cdon för över 100 miljoner kronor – utan att skatta.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

På ytan såg allt bra ut. Bolaget köptes via sajten Bolagsspecialisten och hade bra kreditvärde. Den nya verksamheten tog vid, att sälja elektronikvaror och mobiltelefoner på marknadsplatser som Cdon. 

Försäljningen varade några intensiva månader med kulmen under Black Friday-helgen samma år. Men bolaget lämnade inte in några deklarationer och momsen på 25 procent som kunderna betalade slussades vidare med övriga intäkter – totalt 108 miljoner kronor – utan att passera Skatteverket. Bolaget gick i konkurs och då var både pengarna och bokföringen borta, skriver DI som uppmärksammar fallet. 

För staten handlar det om förluster på 22 miljoner kronor, enligt åklagare Mårten Hallsten vid Ekobrottsmyndigheten. 

Den 32-årige huvudmisstänkte, som sedan tidigare är dömd för att ha sålt kokain och för att ha mutat en banktjänsteman, och hans medåtalade misstänks för grovt skattebrott, grovt bokföringsbrott och grov näringspenningtvätt. Rättegången inleds 10 oktober. Samtliga åtalade nekar till brott.


Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer