Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Northvolt misstänks för grovt vållande till annans död

Artikel bild
Northvolts fabrik i Skellefteå.

Brottsmisstanke mot batterijätten. Misstänks för grovt vållande till annans död.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

 

Northvolt har delgivits misstanke om arbetsmiljöbrott gällande grovt vållande till annans död och polisen kommer att hålla förhör. Detta efter att en 25-årig man omkom i en explosion på sin arbetsplats förra året, skriver Norran

Om bolaget fälls riskerar det en företagsbot på flera miljoner kronor. De närmsta veckorna planeras förhör med ansvariga på företaget. 

"Vi har kontakt med åklagare och polis, och avstår från att kommentera den pågående förundersökningen”, säger Northvolts pressansvarige Matti Kataja efter beskedet. 

Maskinen exploderade

Det var i samband med rengöring på fabriken i början av november förra året som den 25-årige mannen skadades svårt när en maskin exploderade i samband med ett filterbyte. Han fördes till Akademiska sjukhuset i Uppsala men avled en månad senare av sina skador. 

Northvolt har efter olyckan uppgett att de har gått igenom rutiner och arbetssätt för att se till att något sådant inte kan upprepas igen, heter det. 

Norran intervjuade 25-åringens vän Gora Dangoura i somras. 

”Det är så orättvist och sorgligt att han dog på ett sätt som hade kunnat undvikas. Han hade knappt hunnit leva. 25 år, det är ingenting”, sa han då.

Åklagaren: Fanns inte med i riskanalysen

Christer B Jarlås är åklagaren som leder förundersökningen på Northvolt. Han sa till Norran i somras att en en dammuppsamlare innehöll aluminium och att det utgjorde en risk för antändning, vilket inte fanns med i riskanalysen. Eftersom det inte fanns med så fick de anställda inte heller den sortens skyddsutrustning. 

”Exakt vem som gjorde det här och vem som ytterst bestämde att det blev så här vet vi inte än. Det är ganska komplext. Men Northvolt är ytterst ansvariga även om de också tar in hjälp av flera experter,” sa Carl B Jarlås i juli.

 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

 
 

Läs mer