Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Annonssamarbete med Returpack

Breakits eventchef blev “Head of pant” – så har det gått

Artikel bild
Johanna Friberg, eventchef och pantansvarig på Breakit.

En ny pantförordning trädde i kraft och på Breakit tog man frågan på allvar. En tid har nu gått sedan Breakits eventchef Johanna Friberg tog sig an uppdraget som pantansvarig på jobbet, och de positiva effekterna ökar stadigt. “Jag känner mig otroligt stolt över både uppdraget och det vi gör”, säger hon.

Alla företag, organisationer och övriga verksamheter är skyldiga att sortera ut plastflaskor och metallburkar med pant från annat avfall, och se till att de kan återvinnas till nya förpackningar. Så lyder en del av den nya förpackningsförordningen som trädde i kraft den 1 januari 2023.

När man på Breakit fick nys om den nya förordningen dröjde det inte länge förrän man tillsatt en ansvarig för att säkra upp att reglerna efterföljs, och resultaten har varit över förväntan. Johanna Friberg upplever att medvetenheten kring de positiva effekterna av pantandet har ökat ordentligt på jobbet, och dessutom gett ringar på vattnet även utanför kontoret.

Har blivit kontaktad med både hejarop och frågor

“Jag har blivit kontaktad med både hejarop och frågor sedan vi gick ut officiellt med mitt uppdrag som pantansvarig. Kan vi inspirera flera att jobba med detta på sina arbetsplatser och belysa frågan i stort kan ju effekterna bli så mycket större – både för miljön och för klimatet på arbetsplatserna.”

Dags att se över panthanteringen på din arbetsplats? Läs om olika smarta lösningar här!

Portabel insamling

För några veckor sedan beställdes flera skräddarsydda Breakit-pantkärl som nu placerats ut på kontoret. De får även följa med på flera av Breakits olika event.

“Nyligen arrangerade vi Breakit E-com day där det var flera besökare som reagerade och tyckte att vi skaffat snygga pantinsamlingskärl. Kärlen var välfyllda i slutet av dagen, så det var kul att se att de dessutom fyllde sin funktion”, berättar Johanna Friberg.

Läs mer om hur Johanna Friberg förberedde sig inför uppdraget som “Head of pant” här!

Har skapat pantgläde på kontoret 

Vi är i Sverige några av de bästa i världen på att panta, och under fjolåret sparade vi in 180.000 ton koldioxid just på grund av att vi pantat. Men en av tio burkar hamnar fortfarande inte på rätt ställe. Hos Breakit är det idag en lätt match att kasta burkar och flaskor rätt. Det har rentav blivit lite av samlingsplatser runt de nya pantkärlen på kontoret.

“Inte minst när vi får externt besök blir det ofta en snackis, eftersom vi placerat våra specialdesignade – rätt iögonfallande – pantkärl på centrala platser. Vi har skapat pantglädje på kontoret, helt enkelt”, avslutar Johanna Friberg.

Har du vad som krävs för att bli “Head of pant” på din arbetsplats? Testa dig här!

Om förpackningsförordningen

Den 1 januari 2023 började den nya förpackningsförordningen gälla. I och med det är alla hushåll, företag, organisationer och övriga verksamheter skyldiga att sortera ut plastflaskor och metallburkar med pant från annat avfall, och se till att de kan återvinnas till nya förpackningar.

Här kan du läsa mer om förpackningsförordningen.

Läs mer