Remi Loren och Naib Woldemariam har varit vänner sedan barndomen. Remi Loren, som grundade Ekolution 2013, är vd och civilekonom samt affärsutvecklare med en tydlig vision om att skapa hållbara byggmaterial av hampa. Några år senare anslöt Naib Woldemariam, ingenjör med inriktning på konstruktion, tillsammans med Henrik Jacobsson, även han ingenjör. Gemensamt hade de ambitionen att skapa ett hållbart byggande för människan, samhället och planeten.
Från skilda utgångspunkter såg de samma problem. Bygg- och fastighetssektorn genererar hela 22 procent av våra utsläpp av växthusgaser och står inför stora utmaningar i form av snabbt ökande miljökrav. Deras samlade kunskap gjorde lösningen självklar – att skapa ett nytt, revolutionerande isoleringsmaterial av hampafiber.
En historia av entreprenörskap och återbruk
Remi Loren har entreprenörskap och återbruk i släkten, med en polsk farfar som återbrukade tegelstenar från bombade byggnader och senare kastades i fängelse av kommunistregimen. När familjen fått asyl i Sverige startade de ett pionjärföretag inom återvinning och källsortering.
När man utmanar en så konservativ bransch krävs det en hel del uthållighet
Medan Naib Woldemariam läste till byggnadsingenjör i Lund, fick Remi Loren upp ögonen för hampa under studier i USA. Medgrundaren Henrik Jacobsson kommer även han från byggbranschen, men är också en lantbrukarson som tagit odlandet och lantbruket med sig in i företaget.
”I en sådan här resa, när man utmanar en så konservativ bransch, krävs det en hel del uthållighet och att man kompletterar varandra i driv och kompetens”, konstaterar Remi Loren.
Här kan du läsa mer om SEB Next Awards och årets vinnare.
Transformerar och driver grön omställning
Det är ingen överdrift att påstå att Ekolution transformerar och driver grön omställning inom bygg- och fastighetsbranschen.
”Vi insåg att hållbarhetsarbetet bara handlade om att isolera och täta, men inte alls om materialens klimatpåverkan och hur de påverkade oss som boende”, säger Naib Woldemariam.
Deras hampafiberisolering ger hela 300 procent mindre klimatpåverkan än konventionella isoleringsmaterial. Den binder mer koldioxid i materialet än vad som släpps ut under hela tillverkningsprocessen, och företaget ser användningsområden i många fler branscher än bara byggindustrin.
Hampan binder koldioxid och växer klart på 100 dagar. Den fungerar dessutom bra som växelgröda och har låg mottaglighet för skadedjur, vilket bidrar till att öka användningen med 10–20 procent. Det gör att materialet i alla led bidrar till den omställning som bolagets grundare har engagemang i.
Ny fabrik i Staffanstorp
Med investeringsstöd från Naturvårdsverket och en framgångsrik finansieringsrunda tar företaget nu nästa steg med öppnandet av en helt ny produktionsanläggning för industrihampa och hampaisolering i Staffanstorp.
Den högteknologiska maskinparken i anläggningen har utvecklats i samarbete med världsledande maskintillverkare inom naturfiberprocessering. Förutom isoleringsmaterial kommer man att producera klimatneutrala produkter av hampafiber för textil, möbel- och bilindustrin samt vedämnen från industrihampa.
Genom den nya fabriken och avtal med odlare äger Ekolution nu hela sin produktionskedja, och deras fiberisolering av hampa är en både förnybar och cirkulär produkt med stora klimatfördelar. Allt för att driva en verkligt grön omställning inom bygg- och fastighetsbranschen.