Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Miljardären kritiseras – nu kontrar Harald Mix: ”Går in med mer pengar i Northvolt”

Artikel bild
Harald Mix lovar gå in med mer pengar i Northvolt. Foto: TT/Montage

Northvolt befinner sig i finansiell kris och miljardären och grundaren Harald Mix ifrågasätts. 

Men nu slår han ifrån sig kritiken och lovar gå in med mer pengar i batteribolaget.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Harald Mix ingick i kvartetten som tog de första spadtagen till Northvolt. Han är också storägare i batteribolaget som nu genomgår en kris, som beskrivits som existentiell. 

Nu tar han bladet från munnen om bolaget. Han skriver till Ekonomiekot att han kommer att skjuta till mer pengar till bolaget. 

Beskedet kommer efter att miljardären kritiserats för bristande erfarenheter på området, orealistiska förväntningar och för att ha satt statens pengar på spel. 

”Det här är branscher som han saknar substantiell erfarenhet av”, sa ekonomen Magnus Henrekson som varit en högljudd kritiker till Harald Mix andra projekt H2 Green Steel

Harald Mix skriver att Northvolt har skapat tusentals högkvalificerade jobb och att det som pågår är en svartmålning. Han lyfter fram att riskkapitalister gått in med 100 miljarder i finansiering medan svenska staten gått in med mindre än 1 procent av direkta stöd. 

”De flesta seriösa bedömare ser vilken viktig roll ett bolag som Northvolt spelar för europeisk konkurrenskraft och omställningen av fordonsindustrin”, skriver han.

I måndags meddelade Northvolt att bolaget gör stora nedskärningar och går ännu längre för att stoppa sin expansion. 1600 personer, motsvarande var fjärde anställd i Sverige, riskerar att mista jobbet. 

LÄS ÄVEN: De kan förlora över 40 miljarder – här är de 48 största ägarna i Northvolt

LÄS ÄVEN: Northvolts techhubb i Stockholm skyddas från varsel – huvudkontoret tar hela smällen


Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer