Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

FBI utreder riskkapitalbolag – ska ha investerat för att få tech-hemligheter

Artikel bild
Foto:Istockphoto/Montage

Hone Capital var ett av de flitigaste riskkapitalbolagen i Silicon Valley. Nu har FBI fått ögonen på bolaget.

Misstanken: De investerade i startupbolag för att komma över tech-hemligheter som skickades vidare till Kina.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Det låter som en toppmodern spionthriller. Riskkapitalbolaget Hone Capital med bas i Kalifornien misstänks ha gått in med kapital i startup-företag för att komma över affärshemligheter. Dessa ska sedan ha skickats direkt till Peking. Just nu utreds bolaget av FBI, skriver Financial Times som hänvisar till källor. 

Hur blev det så här? Vi börjar med att backa bandet till 2015. Då drogs Hone Capital igång med en kassa på 115 miljoner dollar, kapital som kom från ett kinesiskt PE-bolag. 

Under tre intensiva år investerade sedan Hone Capital i 360 amerikanska techbolag, däribland en minoritetsandel i den förarlösa startupen Cruise, betaltjänsten Stripe och flygbolaget Boom. Flera av bolagen i portföljen säljer sina tjänster direkt till den amerikanska regeringen. 

Utredningen kommer samtidigt som spänningarna mellan USA och Kina har eskalerat, vilket skakat om Silicon Valley som i åratal välkomnat kinesiska investeringar. 

FBI har inte velat kommentera uppgifterna. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

 

Läs mer