Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Uppgifter: Open AI blir vinstdrivande – och toppchefen Sam Altman får en superpott

Artikel bild
Sam Altman. Foto: TT

Nu ska Open AI bli mer attraktivt för investerarna (och vd:n bli enormt förmögen), uppger källor.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Det hajpade AI-bolaget Open AI, vars ChatGPT drog igång det AI-race vi nu är inne i, har styrts av ett ideellt moderbolag. Fram till nu. 

Källor till Reuters säger nämligen att koncernen ska göras om så att kärnverksamheten blir vinstdrivande och att styrelsen i det icke-vinstdrivande bolaget får minskat inflytande. Syftet ska vara att göra företaget mer attraktivt för investerare. 

En del av planen är också att ge vd:n Sam Altman en aktieandel i företaget, som väntas nå ett värde på upp emot 150 miljarder dollar efter omstruktureringen. Sam Altman är i skrivande stund god värd cirka 2 miljarder dollar, vilket kommer öka drastiskt om förändringarna går i lås, skriver Bloomberg

Det har spekulerats tidigare om konflikter inom Open AI och huruvida de har att göra med slitningar kring bolagets ideella kärna. Höga chefer har slutat och nästan exakt för ett år sedan kuppades toppchefen Sam Altman ut. Det var till och med så att Elon Musk, som var med i uppstarten av Open AI, stämde Open AI och Sam Altman för att bolaget svikit sitt löfte om att arbeta för mänsklighetens bästa. 

Han hävdade i sin stämningsansökan att genom Microsofts stora investeringar i företaget så har Open AI de facto blivit ett dotterbolag till techjätten och att det nu jobbar för att generera mer vinst till Microsoft. 

Strömavhopp

Bara två av Open AI:s elva grundare finns kvar efter att Greg Brockman lämnade i augusti. Den senaste att lämna bolaget, som drabbats av strömavhopp, är teknikchefen Mira Murati som också agerade vd under tumultet förra året. Hennes sorti har i sin tur följts av att forskningschefe Bob McGrew och en annan ledande inom enheten, Barret Zoph, lämnar bolaget. 

Sam Altman har i ett inlägg försökt försäkra personalen om att förändringarna bara är en naturlig del av att driva bolag. 

”Speciellt bolag som växer så snabbt och är så krävande”, skriver han och tillägger: 

”Jag vill såklart inte låtsas att det är naturligt att det sker så abrupt men vi är inte ett normalt bolag.”

På väg att ta in miljarder

Axios skriver att de nya uppgifterna om att Open AI ska bli vinstdrivande kommer samtidigt som bolaget är på väg att ta in hisnande 6,5 miljarder dollar, alltså runt 65 miljoner kronor i en ny investeringsrunda vilket enligt nyhetsbyrån kan vara den största riskkapitalrundan någonsin. 

LÄS ÄVEN: Skulle hålla koll farorna med ”super-AI” – nu har cheferna lämnat och Open AI fimpat teamet

 

Läs mer