Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Vi upplyste om falsk information på Instagram – du kan aldrig gissa vad som hände sen

Artikel bild

Samtidigt som kändisar, techprofiler och vanligt folk fortsätter att sprida vidare ett falskt kedjebrev blir Breakits faktagranskning anklagad – för att sprida falsk information.

Breakit

Breakit

nyheter@breakit.se

Över 500.000 personer – inklusive svenska kändisar som Camilla Läckberg med sina 333.000 följare, har delat ett inlägg på Instagram Stories om att “säga hejdå till Meta AI”. 

Fritt översatt står det:

Hejdå Meta AI. Observera att en advokat har rekommenderat oss att lägga ut detta, och att underlåtenhet kan leda till juridiska konsekvenser. Eftersom Meta nu är ett börsnoterat företag måste alla medlemmar lägga upp ett liknande meddelande. Om du inte gör minst ett inlägg kommer det att antas att du godkänner att de använder vår information och bilder. Jag ger inte Meta eller någon annan tillstånd att använda mina personliga data, profilinformation eller bilder.

Egentligen är det inget annat än ett klassiskt kedjebrev med alla huvudingredienser som falska påståenden och spridning via rädsla. Läs mer här.

Nu kommer vi till ironin: Efter att vi på Breakit igår skrev en artikel om inlägget valde vi idag att följa upp det med ett inlägg på just Instagram som förklarar varför användare inte ska dela vidare den här typen av innehåll.

Gissa vad som hände sen? Vi blev blockerade. Den som klickar på den senaste bilden i Breakits flöde möts av en blurrad variant där det står “Falsk information. Samma information har granskats av oberoende faktagranskare i ett annat inlägg”. 

Och samtidigt har vi fått information om att vårt inlägg har flyttats ner i flödet.

Instagrams algoritmer kände väl helt enkelt igen bilden på kedjebrevet och valde att agera. Men ironin i det hela är att samtidigt som Breakits inlägg i det fasta flödet maskas fortsätter kedjebrevet att friskt delas vidare på Stories – utan att maskas. 

Kämpa algoritmerna, kämpa (och ja, vi har överklagat).

Breakit söker Meta som ännu inte återkopplat.

Läs mer