Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Riksbanken sänker räntan med 0,25 procentenheter till 3,25 procent

Artikel bild
Erik Thedéen är riksbankschef. Foto: TT

Riksbanken sänker styrräntan – igen. Denna gång med 0,25 procentenheter till 3,25 procent.

Breakit

Breakit

nyheter@breakit.se

Styrräntan sänks med 0,25 procentenheter till 3,25 procent, meddelar Riksbanken i ett pressmeddelande på onsdagen. 

Risken för att inflationen ska bli allt för hög har minskat över tid – men  återhämtningen för den svenska ekonomin går trögare än väntat, enligt Riksbanken. 

"Att konjunkturen stärks är viktigt i sig, men också en förutsättning för att inflationen ska kunna stabiliseras nära målet. Styrräntan bedöms därför kunna sänkas i en snabbare takt än vad Riksbanken tidigare kommunicerat", heter det i pressmeddelandet. 

"Om inflations- och konjunkturutsikterna står sig kan räntan sänkas även vid de två återstående penningpolitiska mötena i år. En sänkning med 0,5 procentenheter vid något av dessa möten kan bli aktuell", står det vidare. 

Riksbanken presenterar också en ny så kallad räntebana – prognos för den framtida räntan. I slutet av 2025 väntas styrräntan ligga på 2,4 procent och i slutet av 2026 väntas den ligga på 2,3 procent. Vid mötet i juni var dessa siffror 2,9 och 2,7 procent. 

Den mer expansiva penningspolitiken som Riksbanken nu ställer om till kommer både "förbättra hushållens ekonomi och underlätta för företagen att investera". 

Men, påminner direktionen, prognoserna är fortfarande osäkra och det finns risker kopplade till ekonmins återhämtning, kronans växelkurs och den geopolitiska oron i världen.

Läs mer