Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Källor: Northvolt anlitar rådgivare – förbereder för rekonstruktion

Artikel bild

Det krisande batteribolaget Northvolt arbetar nu med en plan B, enligt källor.
I den ingår internationella rådgivningsfirman Teneo som ska hjälpa bolaget vid en rekonstruktion.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

I går kom beskedet: Northvolt ska dra ner arbetsstyrkan med 1600 anställda, motsvarande 20 procent av arbetsstyrkan globalt. Bolaget genomgår en akut finansiell kris. 

Nu rapporterar Bloomberg, med hänvisning till källor, att Peter Carlssons bolag anlitat den internationella rådgivaren Teneo för råd utifall det blir en rekonstruktion, däribland för att ta fram en krisplan om bolaget inte lever upp till villkoren i låneavtalen. 

Med det draget råder det ingen tvekan om att det brinner i knutarna i förhandlingarna med långivarna, skriver nyhetsbyrån. 

Det har tidigare spekulerats om att Northvolt varit på väg att bryta mot villkoren i det rekordlån på motsvarande 50 miljarder kronor som bolaget mottog i våras. Det lånet i sig ökade det totala skuldberget till cirka 130 miljarder kronor. 

I en mejlkommentar till Bloomberg uppger en talesperson från Northvolt att bolaget de senaste veckorna gjort stora framsteg i förhandlingar om lånen. Personen ville inte kommentera Teneo specifikt, skriver nyhetsbyrån. 

“Haltat”

Direkt efter beskedet om massuppsägningar kom i går sa Peter Carlsson till Sveriges Radio att rekordlånet var “haltat”. 

”Där tar vi en halt just nu”, sa Northvoltchefen.

På frågan om grundaren och vd:n ångrar de många och stora lånen sa han att det intagna riskkapitalet fortfarande överstiger lånens storlek: 

“Men skulle jag önska att vi kunde minska vår lånesituation? Ja, det hade inte varit fel.”

Chapter 11

Experter har tidigare sagt till Dagens Nyheter att en amerikansk så kallad Chapter 11-process, konkursskydd alltså, kan vara lösningen för Northvolt. Det var en sådan som SAS genomgick 2022 till 2024. 

En sådan process skulle vara möjlig då Northvolt har två bolag som är registrerade i USA. 

Hans Andersson, ordförande i Svenska rekonstruktör- och konkursförvaltarkollegiet, ser klara fördelar med att blicka mot USA. Det handlar om att alla bolag i koncernen kan genomgå en gemensam process, snarare än som i Sverige utgöra ett separat ärende i fall att de är registrerade i ett annat EU-land. 

”Det kan försvåra en samlad uppgörelse med alla koncernens kreditgivare”, säger han. 

En annan fördel som lyfts fram är att det finns stor expertis i Delaware, där Northvolt har ett bolag registrerat. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer