Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Glädjerusning i Tesla – alla är taggade på “robotaxi day”

Artikel bild
Elon Musk har skäl att glädjas. Nästa vecka blottar Tesla siffrorna för Q3. Foto: TT/Montage

Det har varit en rätt turbulent tid för Tesla med svag försäljning och omtvistad megabonus för vd:n.
Men nu tycks vinden ha vänt för Elon Musks elbilsbolag. Och robottaxibilar är en del av förklaringen.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Andas Tesla ny morgonluft? Det verkar så av börsen att döma. Efter ett rätt så skakigt år – med flera besvikelser sett till försäljningssiffrorna – så spår bedömare nämligen att det vankas en vändning för Elon Musks elbilsbolag. Nästa vecka avslöjar bolaget hur det gick i det tredje kvartalet och bankjätten Barclays analytiker Dan Levy tror att Tesla har levererat 470.000 fordon, en ökning med 8 procent jämfört med motsvarande period i fjol. 

Tesla-aktien har hämtat upp sitt stora tapp efter kallduschen förra året då försäljningen sjönk.

Nu handlas Tesla i trakterna kring 250 dollar, vilket kan jämföras med 271 dollar som är den högsta noteringen de senaste 12 månaderna.

Elon Musk mår. Han titulerar sig återigen världens rikaste man. 

Det är faktiskt flera faktorer som ligger bakom lyftet och att Tesla ses med mer blida ögon, skriver Fortune. Robottaxibilar till exempel. 

Samtidigt som Tesla seglat upp som en slags AI-darling har förväntningarna trissats upp inför bolagets så kallade ”robottaxi-dag” den 10 oktober. Det är då Elon Musk väntas uppdatera omvärlden om en ”fullt ut självkörande” mjukvara och demonstrera den planerade ”cyber-taxin”. 

En annan grej som kan vara fördelaktig just nu är att USA har föreslagit förbud för Kina-tillverkad mjukvara i uppkopplade fordon i USA. Detta efter att landet redan har introducerat 100-procentiga tullar på kinesiska elbilar.

LÄS ÄVEN: Teslas robottaxi kan snart finnas på vägarna enligt Elon Musk

LÄS ÄVEN: Klart: Tesla flyttar – Musk får miljarderna: ”Fan vad jag älskar er”

Läs mer