Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Hon gjorde en handväska – av AI-chip: ”Många män som vill prata med en”

Artikel bild
Foto: Press

Entreprenören har blivit populär genom att leta dyrbara prylar i sopcontainrar. Med materialet som hon hittar bygger hon sedan AI-väskor.

”Man kan inte köpa en Chanel-väska i Silicon Valley… folk kommer att se ner på dig.”

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Varje era kommer med sitt mode och sina statussymboler, inte sällan tätt sammankopplat med tidens tekniska genombrott, om det så är 60-talets rymdinspirerade kläder eller 2010-talets slappa Silicon Valley-hoodies. 

Så här långt är det rätt svårt att sätta fingret på vad AI-mode är (även om Mark Zuckerberg precis som Nvidias toppchef Jensen Huang börjat köra mycket svart skinnjacka). Men det finns en entreprenör som gjort en väldigt bokstavlig tolkning av AI-mode – och fått fans i Silicon Valley på kuppen, skriver Financial Times

Hon heter Tessa Barton och är forskare på Databricks/ MosaicML – med svenska grundaren Ali Ghodsi – till vardags. På fritiden bygger Tessa Barton handväskor med material som hon hittar genom att söka igenom containrar utanför datacenter i Silicon Valley. På ena sidan av väskan är det en grafikprocessor och ett Nvidia-chip, på andra sidan en fläkt. 

Tessa Barton kallar sina kreationer för GPU-väskor och hon har redan fått en del fans i Silicon Valley. Enligt entreprenören är den vanligaste kunden en kvinna med chefstitel på ett av San Franciscos AI-labb. 

Silicon Valley spelar inte efter samma moderegler som resten av världen, säger hon. 

”Man kan inte köpa en Chanel-väska i Silicon Valley… folk kommer att se ner på dig.”

En bärbar och synlig processor har också visat sig vara något av en killmagnet. 

”Om du bär GPU-väskan så kommer folk ta kontakt. Jag kan inte förklara hur många män som vill prata med en.”

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer