Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Peter Carlsson: ”Skulle inte vara fel att minska vår lånesituation”

Artikel bild
Peter Carlsson, grundare och vd för Northvolt. Foto:TT

Northvolt har presenterat sin krisplan och meddelat att bolaget gör massiva nedskärningar i Sverige. Direkt efter mötte vd:n och medgrundaren Peter Carlsson pressen i Skellefteå.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Peter Carlsson har jobbat i stort sett dygnet runt med sitt team den senaste tiden. 

Det säger han till SR Ekot efter att ha fått frågan varför han inte har varit tillgänglig för frågor. Intervjun sker direkt efter att Northvolt meddelat att 1600 anställda varslas om uppsägning i Sverige och att verksamheten drar ner på tempot och expansionstakten ytterligare.

Peter Carlsson får då frågan vilka investerare som är intresserade av att gå in i bolaget, med tanke på de negativa nyheterna. 

”Jag tror att det finns många investerare som är intresserade av att vara med i den gröna omställningen. Det är fortfarande så att den här marknaden på 10-15 års perspektiv kommer att tiodubblas”, säger han. 

Northvolt-vd:n kommenterar också huruvida bolaget kan leverera på villkoren på sina lån, däribland ett rekordlån på motsvarande 50 miljarder kronor för att expandera.

”Där tar vi en halt just nu”, säger Peter Carlsson och tillägger att bygget av Downstream Tre och Downstream Fyra stannas av.

På frågan om grundaren och vd:n ångrar de många och stora lånen säger han att det intagna riskkapitalet fortfarande överstiger lånens storlek: 

“Men skulle jag önska att vi kunde minska vår lånesituation? Ja, det hade inte varit fel.”

Peter Carlsson vill inte säga att han är besviken på regeringen som gett besked att det inte blir några räddningsplankor till batteriutmanaren. Samtidigt säger han att Northolt är viktiga för både svenskt och europeiskt välstånd. 

Nedskärningarna berör 20 procent av personalen globalt och 25 procent av personalen i Sverige. På dagens extrainsatta krismöte framkom också att Expansionen av Northvolt Ett kommer att pausas och att bolaget kommer dra ner tempot i Västerås.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer