Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Kan bli världens största techaffär – Qualcomm ryktas vilja köpa krisande Intel

Artikel bild
Intels vd Pat Gelsinger. Foto: TT

Intel missade AI-språnget och genomgår sin största kris någonsin. Då börjar uppköpsryktena cirkulera.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Telekombolaget Qualcomm ska vara intresserade av att köpa upp den amerikanska halvledartillverkaren Intel. Det uppger källor för Wall Street Journal. Enorm skulle bara vara förnamnet för att beskriva storleken på en sådan affär. Qualcomm är bara dubbelt så stora som Intel, sett till börsvärde, så det skulle bli en kraftig munsbit att svälja. 

Tajmingen är också intressant. Intel genomgår nu en av sina värsta kriser på flera årtionden, bland annat orsakad av att bolaget blivit omsprungna av andra chipbolag i AI-racet. Aktien har rasat 60 procent i år. 

I augusti meddelade bolaget att 15 procent, motsvarande 15.000 personer, kommer att sägas upp. Det enorma varslet beror på att företaget måste stoppa allt “icke nödvändigt arbete” och spara 10 miljarder dollar, motsvarande runt 100 miljarder kronor, år 2025. 

Om affären verkligen blir av eller om det bara är entusiastiska ryktesspridare återstår att se. Men blir affären av så kan det bli den största i techvärlden någonsin, större än Microsofts Activision Blizard-förvärv på 96 miljarder dollar. Intel har ett börsvärde på runt 93 miljarder dollar. 

Qualcomm är inte ensamma om att cirkulera runt krisande Intel. Även amerikanska riskkapitalbolaget Apollo verkar intresserade av att investera i bolaget som inte hunnit med i AI-racet, skriver DI med hänvisning till Bloomberg. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer