Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Annonssamarbete med Stockholms Handelskammare

Ny rapport: Så mycket halkar Stockholm efter som global techstad

Peter Sandberg, Stockholms Handelskammare.

Techstaden Stockholm riskerar att halka efter internationellt, visar en ny undersökning. Nu krävs krafttag från både politiker och näringsliv.
”Alla vet hur mycket techbolagen betyder, de är syret i hela näringslivet”, säger Peter Sandberg, vice vd på Stockholms Handelskammare och initiativtagare till Capital of Tech.

Förra veckan berättade vi om Stockholms Handelskammares initiativ Capital of Tech – vars målsättning är att bevara huvudstadens status som global techstad. 

Nu visar en färsk rapport från Stockholms Handelskammare hur viktigt initiativet egentligen är.

I rapporten hamnade Stockholm nämligen i skuggan av flera globala techsäten som San Francisco, London, New York och Paris. Faktorerna som mättes var bland andra:

  • Hur stöttar politikerna utvecklingen av techscenen i staden?
  • Hur högt är utvecklingstempot i staden?
  • Hur lätt är det att anskaffa kapital till techbolag i staden?
  • Hur attraktiv är staden när det gäller att locka talanger?

”Många länder växlar upp sina techsatsningar”

Ett hundratal personer involverade i techscenen från varje stad fick svara på frågorna. Utifrån svaren rankades städerna, och Stockholm fick alltså en bottenplacering.

VILL DU VETA MER? Läs rapporten ”Tech for tomorrow – Stockholm’s ranking in the global tech race” i sin helhet här!

Nu vill Stockholms Handelskammare se en kraftsamling för att vända på trenden och se till så att det svenska techundret lever vidare i många år till.

”Stockholm har haft en fantastisk historia när det gäller att skapa unicorns, men vi måste se till att vara minst lika bra i framtiden”, säger Peter Sandberg och fortsätter:

”Över hela världen växlar länder upp sina techsatsningar, för att man vet hur mycket det betyder för ett lands innovationskraft. Techbolagen är syret i hela näringslivet och utvecklingen av samhället generellt. Utan en framgångsrik techcommunity riskerar man att halka efter.”

Så vill Capital of Tech stärka branschen

För att belysa utmaningarna som Stockholm står inför drog Peter Sandberg och Stockholms Handelskammare i gång initiativet Capital of Tech under 2023. Målet är att låta näringslivet, akademin och politikerna träffas under samma tak och tillsammans hitta en väg framåt för att bevara huvudstadens lyskraft på techhimlen.

Politikernas intresse för att främja techutvecklingen är särskilt viktigt, enligt Peter Sandberg.

Den 26 september bjöd Capital of Tech in till en träff där resultatet i rapporten diskuterades av allt från tidigare ministrar till utländska ambassadörer och techgurus.

”Stockholm har aldrig kunnat konkurrera med städer som New York, London eller San Francisco när det gäller löner. Vår styrka har i stället varit de mjuka värdena. Men nu har de börjat ifrågasättas: Bostadsbristen är ett enormt problem, den grova kriminaliteten likaså. Vi har också startat en kommission med målet att göra Stockholms kulturliv roligare. Det är inte bara 47-åriga utvecklare som kommer hit, utan unga och hungriga talanger. Om det inte finns möjligheter till en meningsfull fritid så tappar Stockholm ytterligare attraktionskraft”, säger Peter Sandberg.

”Där vill vi se att politikerna blir förkämpar för vår techindustri, och ser på stadens attraktionskraft ur ett helhetsperspektiv.”

LÄS HELA RAPPORTEN: Tech for Tomorrow – Stockholms Ranking in the Global Tech Race

Läs mer