Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Medtech-bolaget Medbeat vill förhindra stroke med egen EKG – dealen fick draken att jubla: “Fan vad kul!”

Artikel bild
Drakarna Shervin Razani, Ashkan Pouya och Evelina Anttila investerade tillsammans 1,5 miljon i medtech-bolget Medbeat efter grundaren Erik Rasks pitch i SVT:s program. Foto: SVT/montage

Med en liten, egenutvecklad EKG-mätare som klistras fast på bröstkorgen vill Medbeat diagnostisera hjärtflimmer snabbare – och förebygga stroke.
På torsdagen prövade grundaren Erik Rask lyckan i Draknästet, och fick med tre drakar på resan.
“Det var väldigt roligt att drakarna förstod hur stort problemet med arytmier är och vilken möjlighet vi har att hjälpa till i sjukvården”, säger grundaren till Breakit.

Martina Karpmyr

Martina Karpmyr

martina@breakit.se

Reporter

Medtech-bolaget Medbeat grundades år 2018 av läkaren Erik Rask och har i en tidigare nyemission fått in 9,2 miljoner kronor från bland andra affärsängeln Claes Dinkelspiel, rapporterade nättidningen Rapidus förra året. 

Efter sin medverkan i Draknästet har ytterligare 1,5 miljoner trillat in på bolagets konto, enligt grundaren. 

“Drakarna satte in pengarna för investeringen bara någon vecka efter inspelningen”, skriver Erik Rask till Breakit i ett mejl. 

Vill förebygga stroke

Medbeats produkt är en liten, egenutvecklad EKG-mätare som klistras fast med tre elektroder på patientens bröstkorg. 

“Innan jag startade företaget arbetade jag som läkare på barnhjärtcentrum i Lund och en av de största utmaningarna i dag är arytmier, alltså oregelbundna hjärtrytmer”, inledde Erik Rask pitchen i torsdagens Draknästet. 

Problemet, enligt grundaren, är oftast inte att behandla detta – utan att det brukar ta månader att ställa en diagnos. Förmaksflimmer, när hjärtat slår för långsamt, upptäcks oftast inte förrän patienten fått en stroke. 

Det vill Medbeat ändra på, enligt grundaren som i programmet sökte en miljon kronor för 1 procent av bolaget.

Kommer på plats direkt på vårdcentralen 

Långtids-EKG används redan, påpekade gästdraken och Systemic Growth-grundaren Ashkan Pouya, och ville veta vad som gör Medbeats mätare annorlunda. Den största skillnaden, enligt Erik Rask, är att ingen remiss behöver skickas till sjukhuset innan patienten får deras mätare. Den kan komma på plats redan på vårdcentralen. 

“I och med att vi har en längre inspelningstid så kan vi också ha högre sannolikhet att faktiskt hitta det som är fel”, fortsatte han. 

Grundaren pepprades sedan med frågor från resterande drakar. Juristen och Wellstreet-vd:n Evelina Anttila undrade hur mycket Medbeat säljer i dag. 

“Förra månaden så sålde vi för 135.000 kronor och i slutet på det här året så räknar vi med ungefär 1 miljon per månad i omsättning”, sa Erik Rask. 

“Var kommer intäkterna ifrån?”, kontrade Storytel-grundaren Jonas Tellander

Vårdcentraler som Medbeat samarbetar med får en faktura per patient i slutet av månaden, svarade grundaren. 

Och hur ser konkurrensen ut?, undrade Ashkan Pouya. 

“Det finns två stora konkurrenter i USA och det är bolag som vardera är värderade till flera miljarder dollar”, sa Erik Rask och fortsatte: 

“Den största skillnaden är att vi är en flergångsprodukt medan de har en engångsprodukt som sedan faller av efter några dagar”. 

Tre drakar ville investera

“Du gör det inte lätt för oss”, sa draken Shervin Razani, investerare och grundare av bemanningsbolaget Jurek, och konstaterade att Medbeat kommer att behöva få in mycket mer pengar längre fram. 

Både Jonas Tellander och affärsängeln Hellen Wohlin Lidgard avstod från att investera. 

Medbeats initiala värdering under pitchen var 100 miljoner kronor – men i en tidigare nyemission låg bolagets värdering på 84 miljoner kronor. Där ser de resterande drakarna en öppning. 

“Jag kan tänka mig att vara med på en miljon för den senaste värderingen, vilket innebär en miljon för 1,19 procent”, sa Ashkan Pouya. 

“Jag tror att det ni ska bygga framåt är väldigt, väldigt spännande. Och jag tror också att ni kommer att ha ganska mycket etiska frågor att förhålla er till, det tänker jag att jag skulle kunna bidra med”, säger Evelina Anttila och erbjuder sig att dela på miljonen med Ashkan. 

Även Shervin Razani bestämde sig för följa med och erbjöd grundaren 500.000 kronor extra – till samma värdering. Det gick Erik Rask snabbt med på, vilket fick Evelina Anttila att jubla. 

“Woho! Deal! Nu ska vi rädda liv, fan vad kul”.

Sedan inspelningen har Medbeat fortsatt att växa, uppger Erik Rask för Breakit. 

“Vi har fortsatt växa och fått fler vårdcentraler som remitterar sina arytmipatienter till oss. Nu kommer vi att fortsätta kontakta vårdcentraler som är intresserade av att använda sig av vårt system”, säger grundaren. 

Läs mer